Programi u dogovoru s gospodarstvom i prema potrebama tržišta

(Danilo MEMEDOVIĆ)
(Danilo MEMEDOVIĆ)

Do 15. srpnja na Politehnici Pula, Visokoj tehničko-poslovnoj školi, traju on-line prijave za upis u novu akademsku godinu. Nedavno je ova pulska visoka škola proslavila i svoju 15. godišnjicu postojanja. Osim što iz godine u godinu upisuju sve veći broj studenata, što povećavaju broj smjerova, uspješno su konsolidirali i svoje financijsko poslovanje, zahvaljujući povećanju broja studenata, ali i uz potporu osnivača, Istarske županije.

Dva nova programa

Dekan Davor Mišković stoga nije krio zadovoljstvo, a upravo je osnivanje Gospodarskog savjeta novina koja je obilježila 15 godina rada.

- Gospodarski savjet osnovan je nedavno radi uspostave trajne komunikacije i suradnje između Politehnike i gospodarskih subjekata Pule, Istre i šire regije. Članovi Gospodarskog savjeta, kojeg čine predstavnici trenutno 19 poslovnih subjekata, imaju savjetodavnu ulogu, ali i izrađuju i analiziraju stratešku platformu našeg nastavnog plana, osmišljavaju i realiziraju naše zajedničke projekte, potiču izvrsnost studentskih istraživanja te ga i nagrađuju, omogućavaju i praksu našim studentima unutar svojih gospodarskih subjekata, potiču ulaganja gospodarstva u visoko školstvo te predlažu aktivnosti radi daljnjeg razvoja Politehnike, navodi dekan Mišković.

- Imamo u ponudi dva nova programa, uvijek u dogovoru s gospodarstvom i prema potrebama tržišta. Jedan je kratki studij Politehnike koji će krenuti s 1. listopada, a drugi je Sigurnost i zaštita od požara, istaknuo je uvodno Mišković.

A upravo da bi maturanti, budući studenti, znali što im se pruža u vlastitoj regiji, osnovan je Tim za promociju, a strateške aktivnosti na terenu provodi stručna suradnica Sanja Grbac Babić, koja tijekom školske godine obilazi istarske srednje škole i u kontaktu s maturantima, razrednicima i ravnateljima širi informacije o Politehnici.

- Mi smo stručni, a ne sveučilišni, studij koji studentima pruža primjerenu razinu znanja i vještina koje omogućavaju obavljanje stručnih zanimanja i osposobljava ih za neposredno uključivanje u radni proces. Imamo mogućnosti upisati studente bez položene državne mature, tako da se u sustav visokoškolskog obrazovanja mogu uključiti i oni koji su školu završili prije nekoliko godina, dok nije bilo državne mature, dakle i oni stariji koji su uglavnom izvanredni studenti jer mahom već rade. Veliki broj studenata stiže i iz privrede i zato imamo predupise da bi svi zainteresirani rezervirali svoje mjesto jer nam je limitiran broj studenata: 40 mjesta za redovne i 40 za izvanredne, ističe Grbac Babić.

Trenutno se na Politehnici izvode trogodišnji preddiplomskog stručni studij Politehnike, za redovne i izvanredne studente u tehničkom području, potom dvogodišnji specijalistički diplomski stručni studij Kreativni menadžment u procesima, te novo, kratki dvogodišnji stručni studij Politehnike.

Imajući u vidu i podatke koji ukazuju na slabiju plaćenost žena u odnosu na muškarce želje potaknuti i "žene u STEM zanimanjima".

Studij i za djevojke

- Voljela bih da se djevojke i žene prepoznaju jer se na ovom studiju Politehnike stječu znanja iz različitih područja tehnike, gdje na kraju mogu raditi i kao projektantice i kao nadzorni organi i kao rukovoditelji. To je stvarno pogodno i za ženski spol, istaknula je Grbac Babić.

Jednom kad završe Politehniku, studenti mogu raditi u proizvodnji i industriji, u javnoj upravi i javnom sektoru, uslužnim djelatnostima, kao nastavnici u školi, ili nastaviti obrazovanje.

- Politehniku sam upisao nakon što sam pet, šest godina radio nakon srednje škole i nisam bio zadovoljan. Zato sam se i upisao kasnije, ali sam zato dobio sve što sam želio. Sada sam na drugoj godini, a nakon treće zasigurno ću ići dalje. Ne znam još gdje, ali hoću sigurno, kažem nam Marino Učeta, 25-godišnji redovni student, dok Miško Macolić Tomičić, 27-godišnji  student završne godine pojašnjava da je od Politehnike dobio mogućnost, koju je on spremno i prihvatio, da osam mjeseci ode na stručnu praksu u Španjolsku, a sada će za istog vlasnika i raditi.

Gospodarski savjet

Članovi Gospodarskog savjeta su predstavnici Arenaturista, Calucema, Durana, HGK, Hrvatskog telekoma, Infobipa, Istra Techa, Metris, Motortech consulitnga, Rockwola, TE Plomina, Tehnomonta, Uljanik brodogradilišta, Unilinea, te Abilie, Mirea, Rudana, Sipra te Holcima čiji je predsjednik Uprave Alen Šišinački ujedno i na čelu Gospodarskog savjeta.

-Naša je uloga savjetodavna, kako da studenti Politehnike budu konkurentni na tržištu rada. To proizlazi iz potreba gospodarstva, pa im se može relativno i garantirati zapošljavanje nakon završetka studija Politehnike. Svima je u interesu da se to izrealizira jer nama nedostaje profesionalnog kadra, a ljudima treba posao, pa bi na ovaj način stvarali ciljani kadar koji nam nedostaje, kaže nam Šišinački. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter