Program obilježavanja obljetnica DHB-a i HRM-a

 Dom hrvatskih branitelja ove godine slavi okruglih sto godina
Dom hrvatskih branitelja ove godine slavi okruglih sto godina

Danas je u prostorijama Doma hrvatskih branitelja održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen program obilježavanja 100. godišnjice Doma hrvatskih branitelja i 22. obljetnice Hrvatske ratne mornarice, a koja će se u Puli održavati od 15. do 18. rujna.

Na konferenciji je Marijan Mareković, predsjednik Uprave trgovačkog društva Pleter-usluge, koje je organizator slavlja, pojasnio da je cilj ovoga projekta, koji se organizira pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, obilježiti povijesnu uloga Pule kao glavnog središta ratne luke Austrougarske Monarhije.

- Želja nam je Domu hrvatskih branitelja, koji ove godine slavi sto godina i koji je bio glavno mjesto okupljanja viših časnika te ostalih pripadnika ratne mornarice, vratiti povijesno značenje. Stogodišnjicu postojanja ovog velebnog objekta obilježit ćemo u suradnji s predstavnicima Grada, Hrvatske gospodarske komore, turističkih zajednica Pule, Fažane i Vodnjana, pulskog sveučilišta, udruge Viribus unitis, Nacionalnog parka Brijuni i brojnim sponzorima, rekao je Mareković i dodao da će se Dom hrvatskih branitelja široj javnosti predstaviti kroz bogat i raznovrstan program.

Središnja proslava i Dan ratne mornarice održat će u nedjelju, 15. rujna, u 20 sati kada će se u Domu branitelja prirediti Mornarički bal namijenjen gostima s pozivnicama i uz ptopisani dress code - svečanu odoru ili tamna odijela za gospodu i večernje duge haljine za dame.

Od ponedjeljka, 16. rujna, Dom će biti otvoren za širu javnost - od 10 sati na rasporedu su za posjetitelje predavanja profesora Winklera o Domu i obilazak knjižnice, izložba austrijskih brodova, umjetničkih slika i maketa te pomorskih odora. U 11 sati na redu je predavanje prof. Neumanna "Pula kao ratna luka pod zaštitom UNESCO-a", a u podne slijedi i službeno otvaranje obilježavanja stogodišnjice za javnost uz Festival vina i degustacije.

I Fažana se, kako je rečeno, priključila obilježavanju i to sajmom rukotvorina, izložbama i degustacijama.

U srijedu, 18. rujna, s početkom u 10 sati u Domu hrvatskih branitelja održat će se modna revija uz gostovanje pulskih vrtića, u 11 sati nastupat će KUD "Uljanik", a od 11.30 Istarska glazbena scena mladih i Odjel za glazbu Sveučilišta Jurja Dobrile te će se održati predavanja za osnovnoškolce.

Aleksandar Matić, pročelnik Ureda Grada, na konferenciji je naveo da je ova godina za Pulu značajna zbog mnogo važnih jubileja - Mornarički park proslavio je 150. godišnjicu, zgrada tržnice 110., a Dom hrvatskih branitelja slavi okruglih sto godina. Direktorica pulskog TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj kazala je da su se rado uključili u organizaciju ove proslave te će oni idućih godina, nakon promoviranja rimske kulturne baštine, poraditi i na promicanju austrougarske ponude Pule.

Kako je naveo profesor Bruno Dobrić, Dom hrvatskih branitelja jedna je od najljepših palača na području Istre, a vjerojatno i šire, te je vrijedan dio kulturne baštine grada. (Napisala i snimila Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter