Profesionalni, časni i pošteni, kako u ratu, tako i u miru


Istarski specijalci, obitelji poginulih i ranjenih branitelja, te brojni gosti i uzvanici, u utorak su u Valbandonu svečano obilježili 24. obljetnicu osnutka specijalne jedinice Policijske uprave istarske, ratnog naziva BAK Istra.

Nakon svete mise održana je svečana skupština Udruge specijalne jedinice policije BAK Istra, na kojoj se okupljenima obratio predsjednik Udruge Mladen Blašković te se sa svojim suborcima prisjetio ratnog puta Bakova. Izgubili šest pripadnika Specijalna jedinica policije BAK Istra ustrojena je 27. srpnja 1991. godine u Valbandonu, gdje je izvršeno i prvo postrojavanje te pregled jedinice. Prvi sastav BAK-a činili su policijski službenici iz svih policijskih postaja tadašnje Policijske uprave Pula, njih 78.

Jedinica je pod vodstvom zapovjednika Hasimija Skendera napustila Valbandon i krenula u Zagreb, čime je i službeno započeo borbeni put istarskih specijalaca u obrani suvereniteta i cjelovitosti Republike Hrvatske. Nakon prve borbene zadaće u obrani Petrinje, jedinica je sudjelovala u akcijama Trokut, Poskok 1, Maslenica, Poskok 2, Medački džep, Bljesak, Oluja, Krug Dubrovnik te gotovo da i nije bilo ratom zahvaćenog područja, gdje BAK-ovi nisu obavljali borbene zadaće.

Po završetku ratnih zbivanja, Bakovi su, zajedno sa ostalim specijalcima, obavljali poslove razminiranja, od Vukovara do Dubrovnika, a sudjelovali su i u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja. Tijekom Domovinskog rata, jedinica je izgubila pet pripadnika, jedan pripadnik je poginuo prilikom humanitarnog razminiravanja, a petnaest pripadnika Specijalne jedinice policije BAK Istra bilo je ranjeno.

- Naš ratni put jasan je i čist, a svoje zadaće, kako u ratu, tako i u miru, obavljali smo profesionalno, časno i pošteno. I zato, danas svaki pripadnik Specijalne jedinice policije BAK Istra s pravom može biti ponosan na svoj doprinos Domovinskom ratu, osjećati se vrijedno i dostojanstveno, kao čovjek, kao vojnik, kao profesionalac i kao pobjednik, istaknuo je Blašković.

Vrijedni i dostojanstveni U ime potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića te Glavnog ravnatelja policije Vlade Dominića, Bakovima je 24. obljetnicu čestitao načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar, koji je zahvalio pripadnicima BAK Istra na njihovom doprinosu u obrani suvereniteta i stvaranju Republike Hrvatske. Ratnog puta istarskih specijalaca i uloge djelatnika specijalnih jedinica policije u Domovinskom ratu prisjetili su se u svojim govorima i Josip Klem, predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata te ratni zapovjednici jedinice BAK, Skender Hasimi i Slavko Jereb. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter