Produžen rok obnove državne ceste u Lupoglavu

Radovi se odvijaju paralelno s prometom  (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Radovi se odvijaju paralelno s prometom (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Umjesto do 12. kolovoza kako je to prethodno najavljeno, obnova državne ceste D44 kroz naselje Lupoglav, uključujući rekonstrukciju vodovoda te izgradnju nove kanalizacije i javne rasvjete, dovršit će se 31. kolovoza. Suglasnost kojom se odobrava produženje roka za izvođenje radova na obnovi ceste u Lupoglavu, Hrvatske ceste dale su na zahtjev izvođača radova tvrtke Cesta d.o.o. Pula.

- Tijekom izvođenja radova pojavile su se nepredviđene okolnosti zbog kojih je izvođenje radova bilo znatno usporeno i ponekad onemogućeno te izvođač neće uspjeti dovršiti sve radove u ugovornom roku, izjavila je glasnogovornica Hrvatskih cesta Tamara Pajić. Prvi razlog bili su nepovoljni vremenski uvjeti i znatan broj kišnih dana tijekom zimskih i proljetnih mjeseci, kada se radovi nisu mogli izvoditi. Ukupno je kroz građevinski dnevnik zabilježeno 23 dana kada se radovi nisu mogli izvoditi zbog vremenskih uvjeta.

- Drugi razlog je izvođenje radova iskopa fekalne odvodnje i oborinske odvodnje djelomično u tlu "A" kategorije, koje nije bilo predviđeno projektom. Iskop u takvom tlu znatno je usporio radove te pridonio njihovom kašnjenju. Također, na radovima fekalne odvodnje, izvođač je ugovorio dodatne radove na
izradi dodatnih 320 metara kolektora s investitorom Usluga d.o.o. Pazin, što je usporilo radove na dijelu trase gdje su se izvodili. Izvođač radova zatražio je produljenje roka izvođenja radova prvo do 12. kolovoza što je na preporuku nadzornog inženjera i prihvaćeno. Napominjem da bi se do tada izvela velika većina svih radova, a iza tog datuma su mogući radovi manjeg opsega izvan ceste, uz minimalan utjecaj na promet, istaknula je Pajić.

Na produženje rokova djelomično je utjecalo i to što se radovi odvijaju pod prometom koji se regulira privremenom prometnom signalizacijom semaforima. Dnevni prosječni promet kroz Lupoglav ljeti iznosi oko osam tisuća vozila dnevno. Veliki je to broj vozila tako da se vikendom, u špici turističke sezone
kroz Lupoglav stvaraju kolone. Ovog vikenda nastojat će se maknuti semafore, te uspostaviti dvosmjeran promet, a ukoliko bude potrebe za regulacijom prometa, ona će se odvijati ručno.
U investicijskom zahvatu od 14,3 milijuna kuna uključujući PDV, sudjeluju Hrvatske ceste, Općina Lupoglav, Usluga odvodnja d. o. o. Pazin, Hrvatske vode i
Istarski vodovod Buzet. Sve radove izvodi isti izvođač Cesta Pula, za nadzor je zadužena zajednica ponuditelja Učka konzalting i Ramtech d.o.o. Zagreb. Ukupna dužina zahvata je 2,3 kilometara. (G. ČALIĆ ŠVERKO)



 


Podijeli: Facebook Twiter