Pro bono: Holy Christmas

Furio Radin (M. MIJOŠEK)
Furio Radin (M. MIJOŠEK)

Piše Furio RADIN

Božić je vrijeme darivanja. Opća fraza koju znaju baš svi, od djece do vlasnika trgovačkih lanaca, kojima je prosinac mjesec konkretnog darivanja: iz naših lisnica u njihove džepove. Manija potrošnje, i mentalitet koji je s njome povezan, znanstveno su opisani i podvrgnuti kritici već 60-ih godina prošlog stoljeća, dok ih je katolička crkva otkrila tek posljednja dva desetljeća, kada je postalo jasno da kupovina nedjeljom udaljava vjernike od njihovih svetih dužnosti, što ima duhovne i materijalne posljedice.

Hvala Bogu, postoji Papa Franjo. On se ne ustručava držati lekcije ni svećenicima sklonima upravo tim materijalnim efektima. Onima koji naplaćuju davanje Svetih sakramenata: krštenja, prve pričesti, krizme, vjenčanja i posljednje pomasti. Da ne govorimo o menadžerima vatikanske financije, tako dobro opisanih od Coppole u posljednjem nastavku kumske trilogije. Ali pustimo kritiku, Božić je vrijeme darivanja.

Prije nekoliko dana, u svojoj magistralnoj interpretaciji Deset Božjih zapovijedi, Roberto Benigni nam je poručio da nema ništa posebno plemenitog u davanju onoga što imaš, ili što ti je materijalno dostupno. Trebaš poklanjati ono što nemaš, što i tebi treba, što ti je važno. Uzeo je primjer četvrte zapovijedi: "Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude".

Pitat ćete kakve veze ima ova zapovijed s darivanjem onoga čega nemaš? Itekako ima jer ono čega se najteže odričemo u ovome frenetičnom svijetu je naše vrijeme. Mislimo da ga imamo premalo za sebe, a kamoli za darivanje drugima. Nema poštivanja roditelja, posebno ne onih starih i bolesnih, ako im ne poklanjate svoju pažnju, uvažavanje i razumijevanje. Sve to zahtijeva darivanje vremena.

Četvrta zapovijed kaže da će nam uvažavanje majke i oca produžiti život. Jasno je da će naša pažnja omogućiti roditeljima duži život. U generacijskim terminima to znači da će se i nama to vjerojatno dogoditi od naše djece, i njima od njihove. To će nam svima pružati duži život. Ali zašto bolji?

Ako darujete nešto što nemate to zahtijeva odricanje i ljubav. Ljubav čini život kvalitetnijim i četvrta zapovijed, znači zapravo da je darivanje ljubavi garancija dužeg i boljeg života. Ljubav stvara život, produžuje ga iz generacije u generaciju i obogaćuje ga. Da bi se ljubav poklanjala roditeljima, supruzi, djeci, nonama i nonima te prijateljima, treba im poklanjati u što većoj količini naše vrijeme, možda upravo zbog toga što ga nemamo. Tako ćemo se osjećati ispunjeno i činiti dobro ne samo našim bližnjima, već ljudskoj vrsti uopće.

Kaže neprovjerena vijest talijanske novinske agencije Ansa da je Papa Franjo telefonirao Robertu Benigniu kako bi mu čestitao na vremenu posvećenom propagiranju Deset Božjih zapovijedi. Ja u tu vijest želim vjerovati: Papa je talijanskom komičaru poklonio koju minutu svog vremena, kojeg sigurno nema napretek. Minute koje vrijede više od najluksuznijeg dućana na svijetu.

Zato, Holy Christmas, Holy night, i ne znam zašto ovaj tjedan stalno ponavljam Holy. Sretan Božić svim kršćanima i onima koji to nisu, ali su spremni donirati svoje vrijeme i svoju ljubav. I podnošljivija 2015.!


Podijeli: Facebook Twiter