Privatni vrtići traže povećanje iznosa subvencije

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

"Već gotovo pet godina obraćamo se Gradu Puli s istim zahtjevom - tražimo da se sufinanciranje djece u privatnim vrtićima donekle izjednači s onima u gradskim. Naime, Grad sufinancira dijete u privatnom vrtiću s 900 kuna, a u gradskima, prema našoj računici s 1.577 kuna", kaže predsjednica Udruge privatnih vrtića Istarske županije Vlasta Jedinak, a isti je apel odaslan i svim gradskim vijećnicima koji su upravo o tome informirani i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća.

Dva milijuna kuna više

- I u jednima i u drugima roditelji mjesečno plaćaju 650 kuna, i svi pri upisu moraju ispunjavati iste uvjete, dakle boravište na području grada te da su oba roditelja zaposlena. Iz gradskog proračuna će se u 2015. godini za predškolski odgoj ukupno izdvojiti 33,5 milijuna kuna, od čega za gradske vrtiće koje pohađa 1.226 djece 26,4 milijuna kuna, a 7,1 milijuna kuna za privatne vrtiće u kojima je 690 djece. Ne tražimo stoga potpuno izjednačavanje, već povećanje subvencije za dijete vrtićkog uzrasta na 1.150 kuna, pa bi uz 650 kuna koje plaća roditelj dostigli ekonomsku cijenu od 1.800 kuna. Za jasličko dijete tražimo povećanje na 1.350 kuna jer takve djece ima manje, ističe nadalje Jedinak i pojašnjava da bi financijski Grad to u konačnici koštalo 9,2 milijuna umjesto predviđenih 7,1 milijun kuna u 2015. godini.

Dodaje da teže i uvođenju državnih pedagoških standarda, što su i obvezni, a to konkretno znači da se skupine djece moraju smanjiti. Mješovita skupina imala bi tako 20-ak djece, a jaslička 12. Zbog ovakvog nejednakog tretmana, roditelji djece u privatnim vrtićima pokrenuli su i peticiju "za odrastanje bez razlika".

Svim roditeljima cijena ista

U razgovoru s predstavnicama Udruge doznajemo još kako im ne odgovara ni uvjet za upis koji određuje da oba roditelja moraju biti zaposlena.

- Što ako jedan roditelj dobije otkaz. Zašto to dijete ne bi smjelo u vrtić, posebno ono u dobi od četiri ili pet godina? Djetetu treba socijalizacija, a ne da bude s bakama. Stoga, predlažemo ili da se izdvaja manje za takvo dijete ili neka bude u šestosatnom programu, ali neka ima mogućnost boravka u vrtiću, smatra Jedinak.

U Gradu Puli, pak, tvrde kako je sufinanciranje predškolskog odgoja s njihove strane kvalitetno postavljeno.

- U prilog tome govori i podatak da u prethodnom razdoblju nije s radom prestao niti jedan privatni vrtić, već su se proširivali otvaranjem novih skupina i objekata. Poznato je i kako su jedinstvenim upisima u dječje vrtiće izjednačeni kriteriji za upis u dječje vrtiće i cijene za roditelje bez obzira na osnivača. Takvim načinom upisa postignuta je potpuna transparentnost i pravičnost prilikom upisa. Uostalom, sufinanciranje predškolskog odgoja usmjereno je na roditelje, a ne na financiranje ustanova kako je to ranije bio slučaj, ističe zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci.

Dodaje da je Pula, unatoč teškoj financijskoj situaciji, uspjela održati visok standard u predškolskom odgoju i zadržati iznad državnog prosjeka broj odobrenih subvencija za pedagošku godinu 2014./15. Prihvaćanjem novih prijedloga privatnih vrtića Grad ne bi bio u mogućnosti zadržati dostignuti standard te bi se obuhvat djece smanjio na razinu državnog prosjeka.

- U gradu Puli danas nema liste čekanja za upis u dječje vrtiće, a ne tako davno možemo se prisjetiti da je na listama čekanja ostajalo i do 150 djece zaposlenih roditelja. S obzirom da nam je želja što više poštivati želje roditelja, povećavan je broj subvencija koje su roditelji koristili u dječjim vrtićima drugih osnivača, a shodno tome i iznos proračunskih sredstava grada za tu namjenu, kaže Puh Belci.

Najveći obuhvat djece u Hrvatskoj

Dodaje kako Grad Pula danas ima obuhvat od 73 posto djece, dok je državni prosjek 53 posto. Smatra da u ovoj godini, kad je pred jedinicama lokalne samouprave dosad najteži zadatak u financiranju javnih potreba s obzirom na smanjenje prihoda koje je rezultat novih zakonskih rješenja, zahtjev za povećanjem izdvajanja za privatne vrtiće iz proračuna grada smatra nerazumljivim.

- Postoji stalna potreba usuglašavanja potreba građana i materijalnih mogućnosti Grada koji skrbi za odgoj i obrazovanje djece predškolske dobi na svom području. Postoji i Plan mreže dječjih vrtića kao pregled organiziranog predškolskog odgoja, kojim su obuhvaćene sve ustanove bez obzira na način financiranja. Grad je dužan planirati razvoj mreže vrtića te usklađivati njihov rad s Državnim pedagoškim standardima, ističe u konačnici Puh Belci.

Tek za kraj dodaje da je u listopadu Udruga privatnih vrtića Istarske županije predstavila i obrazložila prijedlog raspodjele proračunskih sredstava Grada Pule za 2015. godinu, a u studenom je održan i sastanak s Upravnim odborom Udruge privatnih vrtića Istarske županije u Gradskoj palači. Utvrđeno je, kaže Puh Belci, da prijedlog Udruge privatnih vrtića IŽ nije potpun zato što sadrži samo mjesečni iznos sufinanciranja Grada Pule po djetetu, a ne cjeloviti financijski okvir sredstava koji je potrebno osigurati u proračunu.

- Također, podsjetili smo Upravni odbor da već drugu godinu za redom udovoljavamo zahtjevu roditelja za upis u privatne vrtiće bez uvjeta da se na jedinstvenim upisima najprije popunjavaju takozvani gradski kapaciteti pa tek onda oni u privatnim vrtićima, što u konačnici rezultira povećanjem iznosa za rad privatnih vrtića, zaključila je Puh Belci. (Sanda ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter