Privatni iznajmljivači nisu "ovce za šišanje"

Seoski turizam u Istri u porastu (B. BAN)
Seoski turizam u Istri u porastu (B. BAN)

Privatni smještaj iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate, djelomično zahvaljujući nešto većoj popunjenosti, ali većinom zbog rasta broja kapaciteta. Danas taj segment čini čak pedeset posto hrvatskog turizma, a do 2020. predviđa se temeljem Strategije razvoja hrvatskog turizma da će se u obiteljski smještaj uložiti 700 milijuna eura. Danas je registrirano 67 tisuća kućanstava, a samo 2014. zabilježeno je 36.000 novih ležajeva, dok se godišnje ostvari 3,2 milijuna dolazaka i 22,1 milijun noćenja, što je trećina ukupnih noćenja države.

Oko 150 milijuna kuna ubire se od privatnog smještaja na račun paušalnog poreza na dohodak godišnje, a 150 milijuna kuna izdvaja se za boravišnu pristojbu. Prihodi od smještaja kreću se oko pola milijardi eura godišnje. Riječ je o podacima sektora za turizam Hrvatske gospodarske komore, koja idući ponedjeljak i utorak, 12. i 13. u Poreču organizira drugi Forum privatnih iznajmljivača, uoči Dana hrvatskog turizma.

I ove se godine forum održava u organizaciji Zajednice obiteljskog turizma pri HGK-U, i to na prostoru sportske dvorane hotela Valamar Diamant. Iz Zajednice obiteljskog smještaja očekuju dolazak više od tisuću iznajmljivača za koje je osiguran bogat program.

- U novoj ekonomskoj paradigmi "ekonomije dijeljenja" (sharing economy), gdje nema nužnosti posjedovanja svih željenih materijalnih dobara, već se pojedina dobra i pripadajuće usluge izravno dijele među ponuđačima i potražiteljima (peer to peer), obiteljski smještaj Republike Hrvatske predstavlja dobar primjer uređenog modela, i to u svjetskim okvirima. Zahvaljujući "dobrom sluhu" Ministarstva turizma i potpori Hrvatske turističke zajednice, ovaj model poslovanja neprestano je stimuliran prema razvoju u legalnom i legitimnom smjeru.

Umjerene obaveze, jednostavnost poslovanja i puno uvažavanje značaja usluge obiteljskog smještaja izravno djeluju na smanjenje sive zone. Brojke to potvrđuju, ističe predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK Nedo Pinezić i dodaje da je u svim mjesecima ove godine, od siječnja do konca srpnja, obiteljski smještaj bilježio porast dolazaka i noćenja u rasponu od 4 do 51 posto na mjesečnoj razini.

- Bilo bi dobro kada bi i ostali javni sektor na ovaj dio aktivne ekonomije gledao prijateljski i partnerski. Obiteljski mikropoduzetnici u turizmu nisu "ovce za šišanje" i svaki nekorektan pokušaj otimanja teško stečenog prihoda neizostavno dovodi do evazije legalnog poslovanja. U Hrvatskoj možete bez ikakvih registracija i obaveza iznajmljivati stanove studentima, podstanarima, pa i građanima iz zemalja Europske unije i europskog ekonomskog prostora.

Možete čak i u vikend-objektima primiti do 15 prijatelja i svu rodbinu u prvome koljenu po liniji svih suvlasnika, također bez posebnih obaveza. Štoviše, o navedenom ne postoje sustavne evidencije pa niti podatak koliko se kroz ovu sivu zonu propusti naplatiti poreza, boravišne pristojbe, članarine.  Ova će se tema sasvim sigurno provlačiti kroz sve diskusije aktualnih pitanja na II. nacionalnom forumu obiteljskog smještaja, najavio je Pinezić, dodajući kako će se govoriti o energetskom certificiranju i  komunalnoj naknadi. (Piše Barbara BAN)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter