Pripremili jabuke na sto načina

Pobjedničko slatko jelo, tris od jabuka, pripremila je desetogodišnja Saša Vošlajer Jakupović
Pobjedničko slatko jelo, tris od jabuka, pripremila je desetogodišnja Saša Vošlajer Jakupović

U novigradskoj sportskoj dvorani je u subotu obilježen Svjetski dan jabuka i treća godina postojanja udruge Zdravi Novigrad. Sve je započelo igrom ''Čovječe zagrizi me'', u kojoj se natjecalo po dvoje učenika trećeg i četvrtog razreda talijanske i hrvatske osnovne škole iz Novigrada, a čiji je zadatak bio odgovarati na pitanja o voću i povrću.

Nakon podjele nagrada učenicima, uslijedilo je tradicionalno gastro natjecanje u spravljanju jela od jabuka. Tročlani žiri u sastavu Cristina Fattori, Glauco Bevilacqua i Viljen Jugovac je nakon pomnog degustiranja i ocjenjivanja jela proglasio ovogodišnje pobjednike. U kategoriji slanih jela, najbolji je bio uštipak od jabuke i skuše s kandiranim lukom Meri Hanžek, prošlogodišnje pobjednice u istoj kategoriji, dok je pobjedničko slatko jelo bio tris od jabuka koje je pripremila desetogodišnja Saša Vošlajer Jakupović, ujedno i najmlađa natjecateljica. Nagrađeno je i najbolje volontersko jelo i to palenta od jabuka Sonje Šikanić.

Što se tiče zabavnog programa, dječja sekcija KUD Dajla ''Mali folkloraši'' počastila je publiku plesnim točkama tradicionalnog i suvremenog baluna. Bila je tu i novigradska udruga UPKA Error, koja je skečom Sound Lesson 404 razveselila velike i male. Veliki pljesak zaslužile su i višnjanske mažoretkinje. Manifestaciju je zatvorila mala dramska družina Error izvedbom ''Jabuke, jabuke, jabuke'', koju su mališani sami osmislili.

-Obilježavanje je veoma dobro posjećeno, plod je suradnje mnogih lokalnih ustanova, poduzetnika i pojedinaca koji svojim angažmanom kroz cijelu godinu volonterski pomažu u aktivnostima i događanjima koja Udruga organizira. Kako se bavimo unapređenjem kvaliteta života građana svih dobi, aktivnosti su raznovrsne i to od aktivnosti prevencije i zaštite zdravlja, pa do ekoloških, edukativnih i humanitarnih akcija, te obilježavanja nekih važnih datuma, kaže Patricija Radošić - Šabalja, koordinatorica Udruge. (T. G.)


Podijeli: Facebook Twiter