Pripremamo obnovu hotela Laguna

Zrinka Bokulić (Danilo MEMEDOVIĆ)
Zrinka Bokulić (Danilo MEMEDOVIĆ)

Špica ovogodišnje sezone pravo je olakšanje za hotelijere u odnosu na lanjsko ljeto kada su se morali "boriti" s kišom i popunjenošću kampova. Ove godine sezona je puno mirnija što se očituje na turističkom rezultatu, pa tako i novigradskog hotelijera Lagune Novigrad kojeg su prošli tjedan posjetili ministar turizma Darko Lorencin i ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović.

Racionalizacija trošenja struje

Naime, Laguna Novigrad nakon završetka sezone počinje ciklus ulaganja u energetsku učinkovitost svojih objekata, za što je izdvojila više od 3,5 milijuna kuna te je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost "povukla" 1,8 milijuna kuna. O novim ulaganjima i tijeku sezone porazgovarali smo s predsjednicom uprave Lagune Novigrad Zrinkom Bokulić.

- Laguna Novigrad okrenula se takozvanom zelenom turizmu. U hotel Maestral namjeravate uložiti upravo u uštedu energije. Kako to da ste se odlučili na taj korak?

- Kao prvo to je trend. To nam također nosi dodatnu efikasnost u poslovanju, ali i omogućuje da gostima komuniciramo da smo svjesni potrebe zaštite okoliša i racionalnog raspolaganja s prirodnim resursima.

Ove godine krećemo s investicijama u energetsku učinkovitost u hotelu Feral na Korčuli te novigradskom Maestralu čim se zatvore. Primarno smo išli u dodatnu racionalizaciju trošenja struje na način da ćemo maknuti stare VRV sustave iz hotelskog restorana i lobbija te ih zamijeniti klima komorama s rekuperacijom. To nam omogućava da s otpornom energijom grijemo toplu vodu i ostatak hotela. Nadalje, investirat ćemo u nove staklene stijene koje će omogućiti da se zimi zadržava toplina, a ljeti svježina. Naravno, tu je popularna i štedna rasvjeta, odnosno led žarulje. Dobili smo vrlo vrijednu potporu jer, da bismo zamijenili sve izvore svjetlosti, treba nam više od pola milijuna kuna. Ta će nam potpora pomoći da brže zamijenimo neefikasna rasvjetna tijela. U hotelu Feral također ćemo s lož ulja prijeći na struju koja je puno čišći energent. To ne znači da ćemo trošiti puno više struje. Ugradit ćemo dizalice topline s visokoučinkovitim pretvornicima, odnosno dizalicama koje omogućavaju da za minimalan rast troška struje imamo velike efekte u zagrijavanju i hlađenju prostora te grijanju vode.

- Predsezonom i dosadašnjim tijekom srpnja zadovoljni su mnogi hotelijeri. Kakva je situacija u Laguni Novigrad?

- Mi smo lani kao hotelijer imali dobre rezultate, a i Novigrad je kao destinacija imao sjajan rezultat usprkos kiši i činjenici da je u kampovima nekoliko tisuća mjesta. Hoteli su lani bili relativno dobro popunjeni, međutim, ove godine doista nemamo slobodnih soba. I kamp-mjesta koja su lani patila zbog enormnih količina kiše, ove su godine sjajno popunjena. A mjesta još uvijek ima dovoljno. U špici sezone u kolovozu moći ćemo primiti još nekoliko stotina gostiju, a trenutno ih u našim objektima ima oko četiri tisuće.

- S obzirom na tako dobre rezultate, kakav porast prihoda očekujete?

- Očekujemo do kraja godine dodatnih šest do sedam milijuna kuna rasta. To bi značilo do sedam posto financijskog rasta što je sjajan rezultat.

- Čemu ćete zahvaliti takav rezultat: većem broju gostiju ili višim cijenama smještaja?

- To će biti kombinacija jednoga i drugoga što je najbolje. Zapravo vam takva situacija pokazuje da ste na pravom putu. Dignuli smo malo cijene u hotelu Maestral i u kampovima, ali to smo uvijek popratili dodatnim uređenjima, što interijera, što eksterijera, tako da gost osjeti zašto plaća više.

- Planirate li neke nove akvizicije u skoro vrijeme?

- Trenutno promatramo što se dešava na tržištu. Za ove akvizicije koje smo odradili u zadnjih nekoliko godina, a odnose se na ta dva hotela u Dalmaciji, sada nakon nekog vremena možemo reći da smo ih doveli na zadovoljavajuće standarde poslovanja pa se možemo okrenuti istraživanju i snimanju tržišta za daljnje širenje. Međutim, mi smo i u pripremama za nove projekte u Novigradu. Tako su u tijeku pripreme za projektiranje i rekonstrukciju hotela Laguna. Također, planiramo iskoristiti i naše dosad neiskorištene resurse. (Barbara BAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter