Prioritet - božićno uređenje ili subvencije učenika?

Danijel Ferić (N. LAZAREVIĆ)
Danijel Ferić (N. LAZAREVIĆ)

Rad Gradskog vijeća i način sazivanja sjednica bile su teme današnje konferencije za novinare pulskog SDP-a koju je održao Danijel Ferić, kazavši da su se sjednice, u odnosu na nekad, izuzetno prorijedile i sada se održavaju svaka tri mjeseca. Smatra da to nije dobro jer vijećnicima se dostavljaju goleme količine materijala u samo nekoliko dana prije sjednice stoga se ne mogu ni kvalitetno pripremiti.

- Za sjednicu u svibnju vijećnicima je dostavljeno čak 2.389 stranica materijala samo par dana prije sjednice, rekao je Ferić, nabrajajući dalje niz. Nakon 84 dana, nastavio je, sazvana je 10. sjednica Gradskog vijeća kada je pred vijećnicima bilo 1.028 stranica materijala pet dana prije sjednice. Sada, na zakonskoj granici, 90 dana od posljednje sjednice, saziva se 11. sjednica s 825 stranica materijala, istaknuvši da bi, radi kvalitetnijeg rada, sjednice trebala biti češće, odnosno jedanput mjesečno, s manje materijala i boljom pripremom vijećnika. Rekao je zatim da su dosad svi njihovi prijedlozi za mijenjanje ili nadopunu dnevnog reda bili odbijeni, no nada se da se to neće dogoditi i sutra. Predložili su naime, da se u dnevni red uvrste tri dodatne točke - izvješće gradonačelnika o dinamici realizacije razvojnih mjera iz strategije gospodarskog razvoja grada Pule, izvješće državnog Ureda za reviziju za 2013. godinu te izjava o fiskalnoj odgovornosti s njenim prilozima. Nadalje, zatražili su da se jedna točka skine s dnevnog reda, a to je dokapitalizacija Fratarskog d.o.o. budući da dosad, iako su tražili, nisu dobili kompletan ugovor i obveze i financijsko izvješće o tom društvu, a u obrazloženju te točke dnevnog reda nema ni podataka zbog čega Grad Pula "ulazi" s 153 tisuće kuna i za što su namijenjena ta sredstva. Ferić se potom osvrnuo na još jednu točku dnevnog reda, a odnosi se na pokrivanje Pulaprometovog manjka od 3,5 milijuna kuna.

- Dakako da je to poduzeće od interesa za građane, no voljeli bi znati zašto drugi suosnivači (gradovi i općine bivše općine Pula) ne participiraju u pokrivanju tog manjka, rekao je Ferić, posebno primjerice Grad Vodnjan kojemu, za razliku od drugih, nisu ukinute sve linije. Na koncu, Ferić se ukratko osvrnuo na davanje atraktivnog prostora Ivanu Jakovčiću, kazavši da se Grad olako odrekao više od pola milijuna kuna zarade, a osvrnuo se i na navodnu namjeru trošenja milijunskih iznosa za božićno i novogodišnje ukrašavanje grada od 1,8 milijuna kuna. Rekao je da te dvije stavke iznose gotovo dva milijuna kuna, zapitavši se pritom je li gradski prioritet ukrašavanje grada ili primjerice subvencija učenika Pule i u kojoj mjeri. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter