Prije izgradnje kanalizacije kod zgrade Pošte nije smrdjelo

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Prije mjesec dana pisali smo o širenju nesnosnog smrada fekalija Falciusovom ulicom i u zgradu Pošte. Razlika u odnosu na ranije godine je da više ne smrdi riva, od kada je izgrađen obalni kolektor pa su fekalni ispusti u pulski zaljev eliminirani, već sada se smrad fekalija iz Flaciusovve ulice šiti centrom grada, pa čak i Monte Zarom zbog čega tamošnji stanari usred nesnošljivih vrućina zatvaraju prozore kako im domaćinstva ne mi smrdjela.

Utrošeno 240 milijuna kuna

Prilikom nedavnog puštanja obalnog kolektora u pogon nadležni su tvrdili da se smrad fekalija više neće osjećati rivom. Istaknuli su da je u posljednjih deset godina u izgradnju kanalizacijskog sustava Pule utrođeno 240 milijuna kuna. No, što to vrijedi kada se kod Pošte širi nesnosan smrad. Može se reći da se to i ostvarilo, međutim, zaboravili su nadležni napomenuti da će se taj fekalni smrad sada preseliti građanima pod nos, u dio središta grada, a kada ima vjetra i sve do Monte Zara. Ne treba ni spominjati koliko je intenzivan smrad u zgradi Pošte.

I prije godinu dana u Flaciusovoj ulici širi se smrad fekalija, ali su tada nadležni odgovorili da nedostaje "sifoniranje" slivnika te čim se to odradi smrada više neće biti. Iz Pragrandea nam potvrđuju da su to prošle godine i odradili. Za trenutni smrad, rekli su, da je kriva sušna sezona i veličina kanala Pragrande, koji je rekonstruiran na toj lokaciji kada se gradio obalni kolektor u Flaciusovoj ulici. Zbog suše, naime, rekli su nam iz Pragrande d.o.o. došlo je do razvijanja neugodnih mirisa izazvanih malim količinama protoka u postojećem kanalu Pragrande čiji podzemni dio prolazi pored zgrade Pošte. Svako toliko u kanal se ispušta voda iz cisterne, no,. Očito je nedovoljno da se lokacija u središtu grada riješi smrada.

- Konačno će rješenje širenja neugodnih mirisa biti riješeno kroz izgradnju fekalne cijevi pored kanala Pragrande gdje će se odvojiti fekalne vode odvojiti od oborinskih voda i to kroz EU projekt Pula Centar, odgovorili su nam iz uprave Pragrandea.

Smrad se širi do Monte Zara

Zvuči gotovo nevjerojatno da se nitko od nadležnih, osim što se miri sa smradom zbog neizgrađene fekalne cijevi, a Flaciusova je bila raskopana dvije godine, ne uzbuđuje zbog činjenice da je unatoč utrošenih 240 milijuna kuna u kanalizacijski sustav grada stvoren smrad u središtu grada koji se sve više širi Pulom. Ono što je prije bilo na rivi sada je sve bliže najužem centru grada. Umjesto da se svakog dana ispušta voda u kanal kako bi se barem donekle spriječio smrad fekalija, za sve je krivo sušno vrijeme. Kao što je prošlog ljeta bio kriv dugi kišni period. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter