Prihvaćena Jakovčićeva rezolucija o Srebrenici

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Prijedlog rezolucije koji je u povodu dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici pripremio zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić prihvaćen je na klubu zastupnika Savez liberala i demokrata za Europu (ALDE). Rezolucija je upućena u parlamentarnu proceduru te će o njoj uskoro raspravljati nadležna tijela Europskog parlamenta i klubovi zastupnika ostalih političkih skupina. Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici obilježit će se 11. srpnja.

"Srebrenički genocid je najstrašniji zločin počinjen na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata. Stradalo je na tisuće nevinih ljudi. Ovom rezolucijom želimo odati počast tim žrtvama i svima onima koji pate zbog nestanka svojih najmilijih", rekao je Ivan Jakovčić i dodao: "Rezolucija koju sam pripremio i poslao u parlamentarnu proceduru dobila je punu potporu i prihvaćena je na sastanku ALDE grupe. Vjerujem da će Rezolucija o srebreničkom genocidu uskoro biti prihvaćena i na predsjedništvu Europskog parlamenta te da ćemo o njoj uskoro raspravljati na plenarnoj sjednici.

Ove godine obilježavamo dvadesetu godišnjicu od tog strašnog zločina. Zato sam u Rezoluciji pozvao Europsku komisiju da otvori i potvrdi europsku perspektivu svim zemljama zapadnog Balkana jer ta priča još nije dovršena. U zemljama te regije postoje brojni problemi i Europa mora biti usredotočena na zapadni Balkan kako bi pomogla cijelom tom području i svim državama omogućila da postanu članice Europske unije", naglasio je eurozastupnik Jakovčić. (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter