Prihodi od turizma konačno veći od najboljih iz 2008.

I posezona obećava - Motovun prvih jesenskih dana (Milivoj MIJOŠEK)
I posezona obećava - Motovun prvih jesenskih dana (Milivoj MIJOŠEK)

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), u prvom polugodištu 2015. godine prihodi od turizma su iznosili 2 milijarde i 278 milijuna eura, što u odnosu na isti period prošle godine (2 milijarde i 119 milijuna) predstavlja rast od 7,5 posto, odnosno 159 milijuna eura. Kako priopćuju iz Ministarstva turizma, prihodi iz osobnih razloga su porasli za 150 milijuna eura, odnosno za 7,4 posto. Prihodi dolazaka iz poslovnih razloga su u odnosu na prošlu godinu porasli za 8,6 posto, odnosno veći su za 9 milijuna eura.

Sve u porastu

U drugom tromjesečju, odnosno travnju, svibnju i lipnju 2015. godine, prihodi od turizma iznosili su milijardu i 937 milijuna eura, što u odnosu na isti period prošle godine (milijardu i 821 milijuna) predstavlja rast od 6,4 posto, odnosno rast od 116 milijuna eura. Prihodi iz osobnih razloga su u tom periodu porasli za 112 milijuna eura, odnosno također za 6,4 posto.

Tijekom druga tri mjeseca 2015. ti su prihodi iznosili milijardu i 859 milijuna eura, dok su za isti period prošle godine iznosili milijardu i 747 milijuna eura. Prihodi od dolazaka iz poslovnih razloga u drugom kvartalu su iznosili 79 milijuna eura, te su i oni u porastu za 6,4 posto, odnosno veći su za pet milijuna eura.

Po rezultatima rekordne 2008. godine, prihodi u prvom polugodištu su iznosili 2 milijarde i 194 milijuna eura, odnosno prihodi za prvo polugodište 2015. godine su veći za 3,8 posto, te 2,7 posto za drugo tromjesečje u odnosu na iste periode 2008. godine.

Rekordna godina

- Prihodi od stranih gostiju ostvareni u prvih šest mjeseci ove godine svakako su i rezultat dobre pripreme sezone i provedenih aktivnosti, posebice unutar programa Hrvatska 365. Ovo definitivno nije maksimum hrvatskog turizma izvan glavnog dijela sezone te ćemo u budućnosti težiti još boljim rezultatima jer Hrvatska, za to ima sve preduvjete. Ove brojke prate i porast dolazaka i noćenja koja su ostvarena u predsezoni, a s obzirom na odlične rezultate turističkog prometa i tijekom ljetnih mjeseci, vjerujem da će ova godina biti i po prihodima rekordna, komentirao je podatke ministar Darko Lorencin.

Udio prihoda od putovanja - turizma u ukupnom BDP-u -iznosio je u prvom polugodištu ove godine 11 posto, što u odnosu na isti period lani predstavlja rast udjela od 0,7 postotnih poena. Udio prihoda od putovanja - turizma u drugom tromjesečju - iznosio je 17,8 posto, što je u odnosu na isti period prošle godine porast 0,9 postotnih poena. (Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter