Preminuo Ivan Pauletta

Ivan Pauletta (Arhiva)
Ivan Pauletta (Arhiva)

Jučer je preminuo Ivan Corrado Pauletta (Premantura, 22. prosinca, 1936.), istarski književnik i bivši političar.

Rođen je u Premanturi, a neko je vrijeme živio u Ventimigli, na granici Italije i Francuske, gdje mu je otac radio u talijanskoj pograničnoj službi. Diplomirao je 1964. u Zagrebu studij strojarstva, a potom je i objavljivao stručne i znanstvene radove iz toga područja, a među njegovim biografskim podacima nalazi se i taj da je bio povremeni predavač na Strojarskom fakultetu u Zenici.

Osim što je bio aktivan u politici, bio je poznat i kao književnik. Još 1982. postaje zastupnik u Vijeću udruženog rada Sabora SRH. Politikom se nastavlja baviti 1988. godine, kada počinje pisati i za razne novine i časopise, u raznom izboru tema. Osnivač je i prvi predsjednik IDS-a. Povukao se iz politike 1997. godine. Poznat je i po projektu 'Zemlja Istra' u kojemu se zalaže za široku autonomiju Istre.

Što se tiče njegovog književnog rada, krajem 1999. godine izašla mu je knjiga "Histria kolaž", a 2005. godine objavljuje svoju drugu knjigu 'Bjegunci'. S grupom autora 2007. objavljuje i monografiju 'Premantura'. Početkom 2010. promovira najnoviju knjigu naziva 'Štorije iz Istre'.

- Govorim vam kao čovjek koji sebe ne smatra ni izdaleka književnikom. Ovo je moj prvijenac, doduše, naslućuje se i druga knjiga. Reakcije očekujem, iako sad vidim da bi neke stvari danas  napisao nešto drugačije. Volio bih da mi reakcije netko javno kaže, a ne da mi ih nameće, a prešućuje ih. Očekujem i vjerujem da sam dosta skrupulozno obradio pojavu nove nacije, onako kako se u svijetu obrađuje, a znam da za puno njih u Hrvatskoj to neće biti prihvatljiva definicija, kazao je Pauletta 2000. godine u intervjuu za naš list kolegi Zoranu Angeleskom, a vezano uz objavljivanje knjige "Histria kolaž".

O njegovoj knjizi "Bjegunci" objavljenoj 2005. godine, kolega novinar i književnik Daniel Načinović je zapisao "'Bjegunci'" su jedan segment povijesti jednog podneblja ne baš udaljene istarske prošlosti. Devetnaest sličica mozaika životnih dokumentarnih priča, koje se stapaju u tugu, sjetu, rezignaciju, a svaka je njihova priča posebna, osebujna i individualna. Živopisni portreti doimaju se ujedno poput sinopsisa, filmskog i jednog budućeg uprizorenja".

O knjizi "Premantura" književnik i izdavač Nenad Popović je rekao da "ovo nije obična knjiga o nekom gradiću, to je knjiga memorije koja je pisana u samom mjestu. Možete je čitati kao spomenar, leksikon ili rječnik".

Teška djetinjstva, ratovi, gubitak najbližih, mukotrpni rad za egzistenciju, a istovremeno i radost života svim poteškoćama unatoč obilježavaju životne sudbine protagonista njegove knjige "Štorije iz Istre". (GI)


Podijeli: Facebook Twiter