Preminuo Igor Štoković

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

U pulskoj Općoj bolnici u četvrtak je preminuo dr.sc. Igor Štoković, glavni izvršni direktor pulske hotelske kuće Arenaturist i redoviti profesor Fakulteta ekonomije i turizma Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Kako su javnost o ovoj tužnoj vijesti obavijestili predsjednik Upravnog odbora Arenaturista Boris Ivesha te izvršni direktori Milena Perković te Reli Slonim, komemorativni skup održat će se u Domu branitelja u ponedjeljak 13.travnja u 11 sati.

Ovaj ugledni istarski turistički, politički, sportski, glazbeni i sveučilišni djelatnik, rođen je 16. prosinca 1959. godine u Puli gdje je završio osnovnu, srednju te glazbenu školu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, gdje je magistrirao i doktorirao 1990. godine postavši najmlađim doktorom ekonomije u tadašnjoj državi.

Početkom devedesetih uključio se u politički život, najprije kao saborski zastupnik na listi SDP-a. Bio je jedan od saborskih zastupnika koji su na povijesnoj sjednici Sabora u podrumu INA-e podigli ruku za osamostaljenje Hrvatske. Bio je i predsjednik Izvršnog vijeća Skupštine općine Pula od 1990. do 1993. godine. Na funkciju prvog gradonačelnika Pule izabran je 1993. godine na listi IDS-a, a tu je dužnost obavljao do 1996. godine. Tijekom njegovog mandata na čelu Pule, realizirano je niz značajnih komunalnih projekata poput obnove šetnice Lungo mare, obnovljena je tržnica, Portarata, započeta je izgradnja stadiona Alda Drosine i novog autobusnog kolodvora.

U ratnim godinama Štoković je bio i predsjednik Kriznog štaba Pule i iznio je ogroman teret pregovaranja civilnih vlasti s tadašnjom JNA o mirnom povlačenju iz Pule. Kao što je poznato, JNA je napustila Pulu bez ikakvih posljedica za njene građane, a i većina vojnih objekata predana je civilnoj vlasti u dobrom stanju. Upravo na rođendan predsjednika Kriznog štaba Pule Igora Štokovića 16. prosinca 1991. godine u Puli se zavijorila hrvatska zastava na zgradi Komade na rivi. U Arenaturist dolazi 1998. godine kao predsjednik Nadzornog odbora, a godinu dana kasnije imenovan je za predsjednika Uprave Arenaturista, a  na toj je funkciji bio do smrti. (B. BAN; S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE
 


Podijeli: Facebook Twiter