Prema Vrsaru i Funtani desetak kilometara duže

Započeti radovi na rekonstrukciji državne ceste D75 na dionici Žatika-Zelena laguna (M. MIJOŠEK)
Započeti radovi na rekonstrukciji državne ceste D75 na dionici Žatika-Zelena laguna (M. MIJOŠEK)

Sredinom tjedna započela je rekonstrukcija državne ceste kroz Poreč, odnosno radovi na dionici Žatika-Zelena laguna u dužini od 1,48 kilometar.

Prometnica je zatvorena iz svih smjerova: na kružnom toku kod Žatike, iz smjera naselja Poreč-jug, iz smjera Brula (hotela Diamant), dok se iz smjera Zelene lagune trenutno, na samom početku radova, povremeno propuštaju automobili prema Poreču. Radovi bi trebali potrajati šest mjeseci, a u tom će razdoblju vozači morati koristiti obilazne pravce označene privremenom prometnom regulacijom.

Osigurani privremeni putovi

Iz pravca Poreča prema Funtani i Vrsaru vozi se preko rotora Varvari novoizgrađenim dijelom porečke zaobilaznice i rotorom na Košambri u smjeru Dračevca, Fuškulina i Mugebe, te se stiže kod velikog rotora u uvali Molindrio kraj budućeg akvaparka. Istim putem obrnuto odvija se promet iz pravca Funtane i Vrsara prema Poreču. Iz pravca centra Poreča do Novog naselja (Poreč-Jug) promet se odvija Ulicom županije Somogy i obrnuto, dok se za potrebe ulaza i izlaza iz turističkog naselja Brulo otvorio privremeni prolaz u nastavku Končarove ulice.

U turističko naselje Plava laguna ulazi se i izlazi preko turističkog naselja Brulo i parkirališta hotela Diamant, te cestom koja paralelno uz glavnu cestu vodi do ceste u naselju Plava laguna. Ulaz i izlaz u turističko naselje Zelena laguna odvija se kroz raskrižje za Bijelu uvalu na cesti Poreč-Funtana. Za stanare stancija Amoroso, Bergamante, Gržina i Molindrio osigurani su privremeni prilazni putovi kroz gradilište.

Investitor radova su Hrvatske ceste d.o.o., a vrijednost investicije je 13,08 milijun kuna, bez PDV-a. Izvođač radova je Zajednica ponuditelja Cesta d.o.o. iz Pule i Đusto d.o.o. iz Poreča.

Vrsarani i Funtanjani okolo

Projektom će se rekonstruirati dionica od raskrižja za hotel Dijamant, točnije neposredno nakon podvožnjaka čvorne rampe prema tom hotelu, pa sve do izvedenog kružnjaka Mornarica, koji se nalazi neposredno prije reguliranog kanala Molindrio. Predviđeno je izvesti zatvoreni sustav oborinske odvodnje s pročišćavanjem putem separatora prije ispusta u regulirane kanale Brulo i Molindrio, te rekonstrukcija dva raskrižja u rotore radijusa 17 metara kod skretanja za Plavu i Zelenu Lagunu.

Na dionici će se sagraditi kombinirana biciklističko-pješaka staza cijelom duljinom dionice sa zapadne strane, te obnova i zaštita postojećih elektroenergetskih, vodovodnih i telekomunikacijskih instalacija. Nadzor provodi zagrebački Institut IGH, a projektanti su riječki Rijekaprojekt i pulski Viaing.

- Zasad nema većih gužvi, a radovi neće toliko otežati prometovanje Porečanima koliko građanima Vrsara i Funtane koji do Poreča moraju sada putovati preko Mugebe i Dračevca (oko 14 kilometra od rotora Mornarica do rotora Parens, umjesto tri kroz prometnicu koja se obnavlja, kazao je porečki gradonačelnik Edi Štifanić koji moli sve sudionike u prometu za strpljenje i razumijevanje. (Anđelo DAGOSTIN, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter