Preferencijalnim glasovima veća uloga građana


S obzirom da je ministar uprave Arsen Bauk najavio da će pravo na preferencijalni glas, osim u izborima za Sabor, biti uvedeno i na izborima za županijska, gradska i općinska vijeća, te da to za sobom povlači značajne promjene izbornih pravila, upitali smo pulske političare što misle o takvom načinu izbora gradske vlasti. Pogotovo što u slučaju većih gradova, kako je najavio ministar Bauk, gradovi koji broje više od 20 vijećnika u Gradskim vijećima, a takav je slučlaj u Puli gdje je Vijeće sastavljeno od 25, pa i 26 vijećnika, neće više biti jedna izborna jedinica već bi ih se podijelilo na pet izbornih jedinica.

Ministar to opravdava da bi, u slučaju da ostanu jedna izborna jedinica veliki gradovi imali liste na kojima bi se nalazilo previše kandidata, oko 50-ak u slučaju, primjerice, Zagreba. Upravo stoga bi, prema ministru, primjena preferencijalnog glasovanja u županijama i velikim gradovima, zbog tehničkih razloga, dovela do podjele na nekoliko izbornih jedinica. Bauk smatra da bi se uvođenjem preferencijalnih glasova na lokalnim izborima otvorio izborni proces građanima.

- Pozdravljamo odluku da se konačno krene u izmjene izbornog zakonodavstva koje je u mnogim svojim dijelovima zastarjelo, nedorečeno i vrlo problematično, na što je IDS u mnogo navrata ukazivao. Sada je prilika da se razriješe mnoga sporna pitanja, od definiranja izbornih jedinica do regulacije izbornih kampanja. Mi ćemo svoje prijedloge svakako uputiti, a od koalicijskih partnera očekujemo da nas konzultiraju pri izradi nacrta, kaže gradonačelnik Boris Miletić, predsjednik IDS-a, koji, o parcijalnim idejama koje se pojavljuju u medijima, nije vidio smisla izjašnjavati se sve dok one ne budu, kako kaže, dio nekog cjelovitog, konkretnog i jasno artikuliranog prijedloga.

S druge strane Danijel Ferić, predsjednik pulskog SDP-a, apsolutno, kaže, podržava preferencijalno glasovanje na lokalnoj razini i pojašnjava da to znači i veću participaciju građana prilikom odabira kandidata koje žele vidjeti u predstavničkom tijelu jedinice lokalne samouprave.

- Iz iskustva znam da čelnicima velikih stranaka to ne odgovara, jer, primjerice, predsjednik IDS-a Boris Miletić može u tom slučaju dobiti manje glasova od nekog drugog što bi bilo moguće u tom slučaju. Preferencijalnim se glasovanjem daje i veća uloga građanima u odlučivanju i to podržavamo, rekao nam je Ferić, ali i dodao da bi ipak želio sačekati nacrt zakona pa tada vidjeti "u čemu je poanta", ali bi volio, kaže, kada bi mu to donijelo najviše glasova. (Goran ROJNIĆ i Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter