Predstečajna nagodba rješenje za TESU?

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Nadzorni odbor Uljanik TESU-a na prošlotjednoj je sjednici razmatrao mogućnost ulaska tvrtke u postupak predstečajne nagodbe, o čemu će odlučiti Uprava, no prije toga zatražit će se sastanak u Centru za restrukturiranje i obnovu (CERP), odnosno s predstavnikom vlasnika, izjavio je Đino Šverko, predsjednik NO-a TESU-a.

- Predstečajna nagodba već se duže vrijeme spominje kao moguća opcija rješavanja problema tvrtke. Još nas je Linić na to nagovarao, no postojao je i problem da potencijalni partneri odustanu od posla kada čuju za predstečaj, zbog čega ranije nismo podržavali tu opciju. No, sad smo i tu mogućnost ostavili otvorenom, a prije toga idemo na sastanak u CERP, gdje ćemo dogovoriti detalje. Želimo da eventualni predstečaj bude usmjeren prema oporavku, a ne propasti tvrtke, tim više jer je ugovoreno 20-ak novih generatora za rusku željeznicu i vrlo je izvjesno da bi se ta brojka mogla popeti na sto, izjavio je Šverko. 

Sastanak u CERP-u predviđen je nakon 9. ožujka, kada završava javni poziv potencijalnim investitorima zainteresiranim za preuzimanje TESU-a od sadašnjeg vlasnika, države. Šverko priželjkuje da to bude Uljanik grupa jer, kako kaže, ima "moralne i gospodarske razloge da se uključi u spašavanje TESU-a".

- Uljanik je registriran i za elektroindustriju, a TESU je jedini registriran za proizvodnju generatora takve snage u Istri. Postoji mogućnost i za proizvodnju agregata (četverotaktnih dizel motora)  u TESU-u, ali i u Uljanikovoj Strojogradnji. No, TESU već i s generatorima može osigurati zaposlenost. Naš vlasnik prečesto rješavanje probleme gleda kroz stečaj. Pa kako bude. Mislim da je situacija puno složenija, vlasnik nije ni znao za ugovorene poslove, a vrlo je revan u naplati poreza. Znamo da se porezni dug mora platiti, no to su dubioze stare Uprave iz 2009., rekao je Šverko. Usprkos činjenici da se na prethodna dva javna poziva nitko nije javio, nada se pozitivnom ishodu za TESU koji radnicima duguje četiri plaće. Na prošlotjednom skupu radnika, na kojem je u posljednji čas odgođen štrajk, direktor Nevio Bugarin obećao je da će jedna plaća stići do kraja ovog tjedna, a još jedna do konca ožujka. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter