Predstavljene govorne karte za slijepe turiste

Turistički vodiči i slijepi zajedno su iskušali govornu kartu (M. ANGELINI)
Turistički vodiči i slijepi zajedno su iskušali govornu kartu (M. ANGELINI)

U organizaciji Društva turističkih vodiča Pule i Udruge slijepih Istarske županije danas je promovirana govorna turistička karta Istre u sklopu projekta "Boje inkluzivnog turizma" koji je nastao zajedničkom suradnjom Društva turističkih vodiča Pule kao nositelja projekta i Udruge slijepih Istarske županije kao partnerske organizacije. Cilj mu je jačanje turističke ponude i kapaciteta obje udruge.

Govorni softver u mobitelu

Sastavni dio tog projekta kojeg financira Ministarstvo turizma s 290 tisuća kuna čini GPS tehnologija, govorni softver ugrađen u mobilne telefone, koji sadržava ključne turističke točke Pule i Premanture, dok su značajne turističke točke s područja cijele Istre utkane u turističke karte te govorno uklopljene na telefonskoj liniji 060/890-898.

U sklopu projekta održana je i petodnevna teorijska i praktična obuka u Edukacijsko-rehabilitacijskom kampu slijepih kojom je za desetak licenciranih turističkih vodiča i 14 slijepih osoba omogućeno rukovanje GPS tehnologijom. Prilikom današnje promocije govorne karte, predsjednik Udruge slijepih Istarske županije Zlatko Kuftić iznio je detalje projekta kojeg čine tri segmenta.

- Prvi se odnosi na edukaciju turističkih vodiča za kontakt, odnosno pristup slijepim osobama, drugi segment čini izrada GPS zvučnog vodiča s ključnim turističkim točkama Pule i Premanture integriranog u pet pametnih telefona. Treći, vrlo značajan, je zvučna turistička karta Istarske županije koja obuhvaća deset gradova s više od stotinu turističkih točaka. Za šetnju Istrom, potrebno je tek nazvati telefonski broj 060/890-898. Projekt je humanitarnog karaktera, što znači da je dio prihoda od telefonskih poziva namijenjen radu Udruge slijepih Istarske županije, pojasnio je Kuftić.

Tvorac govorne karte, Davor Horvat iz Osijeka pojasnio je da su pozicije kulturno-povijesnih znamenitosti tonski obrađene na temelju tekstova u suradnji s povjesničarima, a te su govorne informacije implementirane u telefonski uređaj.

- Nekoliko mjeseci smo intenzivno pripremali ovaj projekt, a takav, dakle telefonski vodič postoji još i u Osijeku. U Puli je primjerice odrađeno 25 točaka, koja su govorno opisane u prosječnom trajanju od jedne minute. Isto je odrađeno za ostalih devet istarskih gradova. Nakon uspostave poziva, odabere se željeni grad, a potom pozicija ili znamenitost po brojevima. Cijena uspostave poziva iznosi četiri kune bez PDV-a za mobilnu i tri kune bez PDV-a za fiksnu mrežu, rekao je između ostalog Horvat koji je inače dobitnik zlatne medalje za ovu inovaciju.

Osposobljena ekipa vodiča

Rossana Matejčić Miljević, predsjednica Društva turističkih vodiča Pula, istaknula je da se radi o prvom projektu u koji su se turistički vodiči uključili sa željom da se educiraju za rad sa slijepim osobama.

- Educirali smo se da što kvalitetnije, profesionalnije možemo pružati ovakvu uslugu uz senzibilniji pristup usklađen s potrebama osobama s takvim invaliditetom da bi im omogućili razgled, odnosno šetnju kroz grad opisujući i dočaravajući im sve zanimljivosti. Prvenstveno, učinili smo to za naše građane, no pozivamo i sve ostale jer sada imamo osposobljenu ekipu vodiča koja jer radila na prepoznavanju potreba, ali i savladavanja prvotnih strahova u pristupu slijepim i slabovidnim osobama. Velik je to doprinos za cijelu našu zajednicu, stoga smo zahvalni svim članovima, ali i volonterima koji su se nesebično uključili u ovaj projekt, rekla je između ostalog Matejčić Miljević.

Promociji prisustvovao je i predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić koji je istaknuo da je ovaj projekt Udruge slijepih Istarske županije od iznimne važnosti.

- Osim što otvara i čini dostupnim neke nove stvari slijepim osobama, ali i svim drugim građanima, on nas ne getoizira. Naime, postignuta je naša ravnopravna integracija. Njime zapravo napuštamo onaj koncept inače uvriježen u našem društvu da su slijepe osobe isključivo konzumenti socijalnih usluga, jer radi se o osobama koje imaju talente, afinitete i sposobnosti. Stoga i ovom prilikom pozivam poslodavce da konačno iskoriste potencijal koji se krije u ovoj udruzi, rekao je Perić.

Nakon što je voditeljica projekta Katja Meden u prostorijama Udruge slijepih Istarske županije predstavila projekt te podijelila uvjerenja, priznanja i zahvalnice članovima Društva turističkih vodiča Pula, Udruge slijepih Istarske županije i volonterima, svi su se zajedno uputili u razgled grada pod vodstvom Rossane Matejčić Miljević, Jadranke Vlaisavljević, Verice Opačak Raith, Branke Perković, Ane Golubić i Marine Šuran. (Sanda ROJNIĆ SINKOVIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter