Predstavljen buzetski program poticanja poduzetništva

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

Think-UP, projekt poticanja poduzetništva mladih buzetskog područja, predstavili su na današnjoj konferenciji za novinare mladi magistri ekonomije, voditelji projekta i njegovi autori, ujedno vježbenici u Gradskom odjelu za društvene djelatnosti i razvojne projekte, Vanja Fabijančić i Filip Krančić.

Projekt Think-UP trajat će do lipnja iduće godine. Vrijednost mu je 82.882 kuna, a sufinancira ga Ministarstvo socijalne politike i mladih sa 65.000 kuna, dok će se ostatak financirati iz Gradskog proračuna. Prijavitelj projekta je Grad Buzet, u suradnji s partnerom Klubom mladih BUM iz Buzeta i suradnicima na projektu; buzetskom Srednjom školom i Start-UP udrugom za poticanje poduzetništva iz Pule.

Od ideje do realizacije

- Glavni cilj je prezentirati mladima sve mogućnosti, prilike, rizike i izazove poduzetništva, usaditi im ideju o poduzetništvu i pobuditi poduzetnički duh kako bi se na buzetskom području potaknulo stvaranje novih ideja i mogućnosti. Tematski i sadržajno kroz projekt će se dotaknuti svi aspekti, od stvaranje poduzetničke ideje pa do njene uspješne realizacije, istaknuo je Fabijančić.

Projekt je prvenstveno namijenjen mladima s buzetskog područja u dobi od 15 do 29 godina, a provest će se kroz pet skupina aktivnosti. Prva se odnosi na predavanja i edukacije iz područja poduzetništva, EU fondova, Internet marketinga i zapošljavanja mladih. Drugom skupinom aktivnosti, pojasnio je Krančić, obuhvaćena je radionica Projekt revitalizacije sela Kotli, kroz koju će srednjoškolci naučiti osnovne informacije o pisanju projekata i pokušati sami napisati pilot projekt.

Predviđen je i posjet srednjoškolaca buzetskim obrtima koji mogu poslužiti kao primjer dobre prakse za pokretanje vlastitog posla. Slijedi radionica Učenje kroz zabavu - igra simulacije upravljanja tvrtkom namijenjena učenicima prvih i drugih razreda srednjih škola. Zadnja skupina aktivnosti odnosi se na volonterske akcije u suradnji s Klubom mladih BUM.

Stalno zaposlenje

Kroz projekt će se provesti razne aktivnosti mladih koji se žele uključiti i biti dio volonterskih akcija. Sve novosti o projektu mogu se pratiti putem Facebook stranice projekta i gradske web stranice Grada.

- Mlade Buzećane pozivamo da podrže projekt svojom prisutnošću tijekom projektnih aktivnosti te postanu pokretači novih ideja, poručio je vršnjacima autorski dvojac.

Gradonačelnik Siniša Žulić istaknuo je da je od početka programa stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, kroz gradsku upravu prošlo petnaestak vježbenika, a ovo je drugi projekt kojeg su vježbenici potpuno samostalno osmislili i realizirali, uz pomoć vještina i znanja koje su stekli tijekom stručnog osposobljavanja.

- Dobar je to primjer kako mladi Buzećani kandidiranjem različitih ideja kroz različite projekte sutra mogu stvoriti i svoje stalno zaposlenje, izjavio je Žulić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter