Predstavlja se 77 vinara sa 188 uzoraka

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Na Uskrsni ponedjeljak, 6. travnja, u 11 sati u Gračišću se otvara 22. izložba vina središnje Istre na kojoj će 77 vinara iz raznih krajeva središnje Istre izložiti 188 uzoraka vina, najavio je to Ivan Mijandrušić, načelnik Općine Gračišće i predsjednik Organizacijskog odbora smotre.

Uz vinare iz središnje Istre svoja će vina, izvan konkurencije, izložiti vinari iz slovenskog dijela Istre, Pirana i okolnih općina te Mokronoga u Dolenjskoj. Posjetitelji gračaške smotre moći će kušati i vina iz Prigorja, Svetog Ivana Zeline, zatim Baranje, Bilja, Popovca i Draža, te iz Slavonije Općine Velika. Njihova će se vina moći kušati u jednoj konobi, a vina srednjoistarskih vinara u 15 konoba uređenih na raznim mjestima u Gračišću. Mijandrušić vjeruje kako će iduće godine u Gračišće doći i netko od vinara iz Dalmacije čime će, na 23. izložbi vina središnje Istre, vinima biti zastupljena cijela Hrvatska.

Među bijelima prednjače malvazija koja je osvojila 12 zlatnih odličja, dok su crna vina dobila devet zlatnih medalja. Srebrna odličja dobilo je 37 bijelih i 31 crno vino, broncom su se okotila 22 bijela i 19 crnih vina, a ocjenjivao ih je Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču. Posjetitelji smotre u Gračišću moći će kušati malvaziju muškat, chardonnay, bijelo stolno, pinot bijeli i sivi, sauvignon, merlot, cabernet sauvignon, crno stolno, refošk, borgonja, merlot i teran i još nekoliko drugih vina. Dakle 21 sortna vina, rekao je Mijandrušić. Dodajući kako će se uz ova vina moći kušati istarski pršut i sir, a prema zanimanju ugostitelja očekuje se i bogata ugostiteljska ponuda.

Goste će tijekom cijelog dana zabavljati pučki glazbenici, a nakon što se u 19 sati zatvore konobe započet će zabava uz DJ Nikolu z Kukurini. Sve će na kraju zaključiti koncert grupe S.A.R.S.. U 12 sati na smotri će se predstaviti LAG Središnja Istra, koji je, kako je rekla njegova voditeljica Iva Jekić, sa zadovoljstvom suorganizator ove izložbe, jer je misija LAG-a promocija autohtonih proizvoda, a vrhunska vina spadaju među njih.

Na kraju je Mijandrušić dodao kako su na prilazima Gračišću uređena dva velika parkirališta, a organiziran je i javni prijevoz pa će tako tijekom cijelog dana autobus voziti od Križa Lindarskog do Lukeži. Stoga će i oni koji žele parkirati malo dalje od Gračišća moći uživati u vinima koja će se ponuditi na 22. Izložbi vina središnje Istre. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter