Precizne cijene, ali nepraktična karta

(K. TADIJIĆ)
(K. TADIJIĆ)

Nakon što je prošle godine Vlada dozvolila domaćim naftnim kompanijama slobodno formiranje cijena, potrošači su unatoč mogućnosti da sami biraju benzinsku crpku koja prodaje povoljnije gorivo, ostali zakinuti za informacije o cijenama jer je cijene moguće mijenjati i do nekoliko puta dnevno. Problemu su doskočili pojedini portali koji vrlo ažurno na dnevnoj bazi objavljuju cijene naftnih derivata na crpkama svih kompanija, koji čak i putem mail liste korisnike izvještavaju o skorim promjenama cijena.

Portal i mobilna aplikacija

Potrebu za informacijama uvidjelo je i Ministarstvo gospodarstva te su tako od 15. veljače sve benzinske crpke u Hrvatskoj dužne svaku promjenu maloprodajne cijene naftnih derivata i biogoriva dostaviti Ministarstvu. Zahvaljujući toj zakonskoj regulaciji, Ministarstvo ima uvid u cijene u stvarnom vremenu, a da bi to bilo dostupnije svima, odnedavno je pušten u promet poseban portal i mobilna aplikacija pod nazivom "MinGO".

- Portal je pokrenut u cilju dodatne zaštite potrošača, ali i poticanja tržišne utakmice među trgovcima naftnim derivatima. Interes za internet stranicu je u proteklom periodu bio ogroman, samo prvog dana rada portala imali smo 24 tisuće posjeta, dok za aplikaciju očekujemo još veći interes, kazao je prilikom predstavljanja početkom ožujka ministar Ivan Vrdoljak.

Portal se nalazi na adresi www.min-go.hr gdje je na preglednom sučelju dovoljno upisati mjesto pretraživanja, da bi se za nekoliko sekundi učitale sve benzinske postaje u okruženju, cijene prema željenom naftnom derivatu uz mogućnost filtriranja rezultata, ali i udaljenost i poziciju na Google karti. Svaka benzinska crpka osim cijena sadrži adresu, radno vrijeme te cijene proizvoda i graf kako su se mijenjale u posljednjih nekoliko dana.

Mobilna aplikacija zasad je dostupna isključivo na Android platformi i može se besplatno preuzeti s "Google storea", dok će se korisnici iOS i Windows operativnih sustava morati još neko vrijeme strpjeti, odnosno u međuvremenu pristupati podacima putem portala kroz internet preglednik.

Šlampavo sučelje, nepraktična karta

S namjerom da provjerimo točnost i funkcionalnost aplikacije na terenu, preuzeli smo aplikaciju i sjeli u automobil. Prvo što smo primijetili kod instalacije bili su brojni zahtjevi za dozvolama pristupa sustavu koje je valjalo potvrditi pritiskom na "popup" prozorčić. I ovdje nas je dočekalo pregledno sučelje s vrlo jednostavnim mogućnostima, no kretanje kroz izbornike odvija se pomalo sporo, što je razumljivo s obzirom na istaknutu Beta, odnosno probnu verziju softwarea. Pametni telefon posjeduje GPS lokator stoga nije potrebno unositi mjesto već aplikacija automatski prepoznaje i prikazuje benzinske crpke u širem okruženju, a pokraj njih udaljenost i cijene.

Prikazana je i karta uz mogućnost uputa, stoga smo se ponadali da je riječ o detaljnoj "turn by turn" navigaciji, međutim koristi velike od nje baš i nema s obzirom da prikazuje samo rutu kojom treba voziti uz prikazanu udaljenost. Sreća da jako dobro poznajemo lokaciju svake benzinske crpke u svojem okruženju, pa nam se ponekad činilo da su neke udaljenosti nerealne, dok su pak druge savršeno točne. Također, predložena ruta u stvarnosti je ponekad potpuno nepraktična, naročito što sustav ne prepoznaje ukoliko je predložena cesta privremeno zatvorena. Manipuliranje kartom je u potpunosti nespretno, vrlo teško je dobro pozicionirati rutu putem zoom opcije i potom se vratiti na željeni pregled. Zaključak - prikaz na karti nepraktičan nekome tko benzinsku crpku doista treba tražiti, beskoristan onima koji znaju gdje se nalaze.

Vozeći se tako rutom pulskih benzinskih crpki uvjerili smo se da su cijene vrlo precizne što je glavni, ako ne i jedini razlog za preporuku instalacije, s obzirom da konkurentske aplikacije, koliko god bile vizualno privlačnije i stabilnije, nemaju tako preciznu bazu podataka. Prilikom točenja goriva pitali smo nekoliko vozača koriste li aplikaciju i jesu li uopće čuli za nju, no na oba pitanja dobili smo negativan odgovor.

- Dosad nismo primijetili da kupci spominju mobilnu aplikaciju prilikom točenja, odnedavno je u funkciji i možda još nisu čuli, stoga ju neformalno preporučamo kupcima ako nas pitaju za nadolazeće promjene cijena, kazao nam je zaposlenik benzinske crpke i dodao da ju privatno sam koristi kako bi pratio kretanje konkurencije.

Za kraj da zaključimo - "MinGO" aplikacija je svakako korisna svima onima koji žele u svakom trenutku znati koliko košta litra derivata na svakoj pojedinoj benzinskoj crpki i to je ono najvažnije, dok je na području izgleda sučelja, brzine i praktičnosti još potrebno poraditi. (K. TADIJIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter