Pravne novosti u poslovanju poduzetnika

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

U dvorani "Luciano Delbianco" na pulskoj Politehnici, s kojima su potpisali sporazum o poslovnoj suradnji, u četvrtak je Udruga poslovnih žena BPW iz Pule organizirala poslovno-edukativni skup. Članice udruge pozdravila je predsjednica Alida Perkov, pojasnivši da je to nastavak edukacije poduzetnica i poslovnih žena iz područja zakonodavstva, menadžmenta, financija i marketinga.

Radni dio skupa otvorio je gost iz Rijeke mr. sc. Darko -Sambol, profesor psihologije i NLP-trener. Predstavio je NLP alate za postizanje uspjeha i motivacije za život, a riječ je o neurolingvističkom programiranju stavova, misli, raspoloženja. "Razlika između uspješnih i neuspješnih ljudi je u tome što se uspješni usude! Jer znaju da za sve postoje rješenja, samo treba postaviti realne ciljeve", poručio je Sabol. Besplatne pravne alate koji mogu olakšati život i rad poduzetnicima, ali i svim građanima predstavila je diplomirana pravnica i stečajna upraviteljica Vlasta Majstorović iz Pule.

Govorila je o e-oglasnoj ploči i o e-predmetu, portalima pri Ministarstvu pravosuđa koji su dostupnima svima i u svakome trenutku. Na e-ploči se izlažu sva sudska pismena, koja su kod stečajnih postupaka čitavo vrijeme na ploči, a kod drugih sudskih postupaka, uključivo parnične, samo određen broj dana. Tu se mogu pročitati sve presude, sve promjene Zakona o parničnom postupku, svi sudski pozivi da se ne bi događalo da u skraćenim stečajnim postupcima poduzetnici dobiju obavijest da im je firma brisana jer nisu platili e-oglasnu ploču i nisu dobili pozive njima upućene. Na e-predmetu, pak, ne mogu se pojedinačno čitati pismena, ali se vidi hodogram, svi dokumenti koji se nalaze u određenom predmetu, tužba, žalba, podnesak. Tu na jednom mjestu može se vidjeti je li neko rješenje pravomoćno, je li uložena žalba i slično.

Nives Tomišić, privatna poduzetnica i konzultantica HGK Županijske komore u Puli, govorila je o poreznoj reformi te kako su se nove stope poreza na dohodak odrazile na plaću, drugi dohodak i obrtnike. Usporedba lokalnih proračuna kako je bilo do kraja prošle godine i kako će biti ove godine prema novim propisima, pojasnila je Tomišić, pokazuje da su lokalne zajednice jako oštećene. Okupljenim poduzetnicama svoj je projekt muzeja maslinarstva Istre - Museum Olei Histriae u Puli predstavila Loredana Boljunčić, vlasnica panoramskog autobusa Pula City Tour. (D. P.)


Podijeli: Facebook Twiter