Pravilna prehrana, estetski tretmani i radionice na ovogodišnjem sajmu

Građani će moći upoznati trendove u wellnessu, ljepoti i zdravlju (D. ŠTIFANIĆ)
Građani će moći upoznati trendove u wellnessu, ljepoti i zdravlju (D. ŠTIFANIĆ)

U petak se u hotelu Park Plaza Histria u Puli održava 3. Sajam zdravog života i ljepote kojeg organizira Strukovna škola Pula, uz partnerstvo Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Program sajma predstavili su danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Pula ravnatelji ove dvije ustanove Ivo Bebek i Aleksandar Stojanović.

Savjetovalište za prehranu

Kako je naveo Bebek, ravnatelj Strukovne škole, riječ je o već tradicionalnom susretu učenika, obrtnika, djelatnika javnih ustanova i građana, a tema ovogodišnjeg sajma je pravilna prehrana, koja će se propagirati kroz razna predavanja, seminare i radionice.

- Sajam je namijenjen učenicima osnovnih škola da bi se upoznali koja im se strukovna zanimanja nude, srednjoškolcima da prezentiraju svoje uspjehe i rezultate rada kroz cijelu godinu te da se povežu s poduzetnicima i obrtnicima te obrtima koji će prezentirati svoje rezultate rada, ali i svim sugrađanima koji će se na licu mjesta moći upoznati s novim trendovima u djelatnosti wellnessa, ljepote i zdravlja, kazao je Bebek. 

Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo IŽ, zahvalio se školi na kontinuiranoj suradnji navodeći da je njihov interes približiti svoje projekte i programe srednjoškolcima te će stoga u sklopu Sajma zdravog života i ljepote promovirati svoje novootvoreno Savjetovalište za prehranu.

Organizatorima je čestitao i tajnik Obrtničke komore Istarske županije Eros Sorić navodeći da je sajam idealna prilika da se promoviraju strukovna zanimanja i to posebice ona deficitarna te učenicima pokaže kakvo im obrazovanje može pružiti Strukovna škola Pula. Na to se nadovezao i ravnatelj Bebek i dodao da oni nude obrazovanje za zanimanja koja se, nažalost, sve rjeđe upisuju poput stolara, mesara, pekara, a s kojima će učenici garantirano naći posao u vrlo kratkom roku. Na kraju krajeva, zaključio je, trogodišnje im obrazovanje uvijek ostavlja mogućnost dodatnog školovanja i usavršavanja, ali i sigurnu egzistenciju.

Promocija strukovnih zanimanja

- Strukovna zanimanja su pred velikim izazovom, a mi smo kao županija prepoznali važnost obrazovanja te intenzivno ulažemo u opremanje srednjih škola, navela je županijska pročelnica Patricia Percan te dodala da su se tako u Strukovnoj školi uredili novi kabineti za frizere, kemijski praktikum, a ulagat će se i dalje. Cilj je svega, navela je, pratiti potrebe tržišta rada i popularizirati strukovna, a posebice strukovna deficitarna zanimanja.

U programu sajma održat će se cjelodnevne radionice poput aroma i make-up workshopa, moći iskušati estetski tretmani za lice i tijelo, izmjeriti indeks tjelesne mase, zatim izraditi redukcijski jelovnici uz pomoć stručnjaka, ali i izraditi moderne frizure te naučiti raditi zdrave kašaste sokove. Što se tiče predavanja, u 14 sati je na raspredu predavanje Dubravke Orlića Bašlin "Aromaterapija započinje s biljkama", u 14.35 sati kemičar Mijo Miljak govorit će o tajnama DNK-a i usporavanju starenja kože. U 15.15 sati Sanja Močinić, voditeljica studija "Zdravi i vitki", govorit će o pravilnoj prehrani, u 16.10 sati ponovo će biti govora o aromaterapiji. U 16.30 sati ravnateljica učilišta Lovran - Wellness Akademije predstavit će programe školovanja i mogućnosti zapošljavanje u wellnessu, a u 17 sati predstavit će se Savjetovalište za prehranu - nova aktivnost Zavoda za javno zdravstvo IŽ.

Na sajmu će se održati i dvije radionice - u podne počinje radionica modernog šišanja "Proljeće/ljeto 2017", a u 13 sati radionica izrade natjecateljskih i pobjedničkih frizura s Međužupanijskog natjecanja u kategoriji frizera.

Pokrovitelji i sponzori sajma su Istarska županija, Grad Pula, Hrvatska gospodarska komora- Županijska komora Pula, IDA, Obrtnička komora IŽ, Fitoaroma, AromaLite, park Plaza Histria i Svijet biljaka.

Besplatni autobusi do Verudele

Službeno otvorenje sajma zakazano je za 10 sati, a sajam traje od 9 do 20 sati. Kako je navedeno na jučerašnjem predstavljanju, da bi što više učenika i Puljana posjetilo Sajam zdravog života i ljepote tog će dana Pulapromet osigurati besplatan javni prijevoz na autobusnoj liniji do Verudele. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter