Pragrande uklanja smrad još ovog ljeta

U kanal se svakodnevno ispusti nekoliko cisterni vode
U kanal se svakodnevno ispusti nekoliko cisterni vode

Nakon niza članaka i kritika o smradu kod Pošte koji se sve više širi gradom, te zahtjeva oporbe u Gradskom vijeću za izvanrednom sjednicom, uprava Pragrande d.o.o. oglasila se priopćenjem u kojem navodi da posljednjih mjeseca dana poduzimaju niz mjera za smanjenje neugodnih mirisa te su zatražili izradu privremenog tehničkog rješenja u samom kanalu Pragrande koja bi trebala trajno spriječiti daljnje širenje neugodnih mirisa uzrokovanih velikom sušom. Glavni izvor neugodnih mirisa, koji su se prije gotovo dva mjeseca pojavili na području Flaciusove ulice kod Pošte, navodi uprava Pragrandea, je ispust odvodnog kanala Pragrande koji završava u moru kod upravne zgrade Uljanika i nije još povezan s obalnim kolektorom koji je u rad pušten ove godine.

Uobičajeni postupci nedovoljni za veliki kanal

"Od početka nastanka problema Pragrande aktivno i svakodnevno radi na uklanjanju neugodnih mirisa. Sifoni se redovito čiste i pune vodom, slivnici se svaku noć ispiru s nekoliko cisterni vode, te se provodi i tretiranje bakterijskim kulturama i mikroorganizmima kako bi se u što većoj mjeri spriječilo truljenje koje je glavni uzrok smrada. Ovakvi uobičajeni postupci iznimno su učinkoviti kod kanalizacijskih kolektora prosječnih dimenzija, ali su se zasad pokazali nedovoljnima za potpuno uklanjanje neugodnih mirisa kod velikih kanala poput Pragrandea uz minimalnu količinu padalina u protekla dva mjeseca. Potrebno je naglasiti da je ovo prva suša otkad je kanal Pragrande očišćen od taloga i otkad je rekonstruiran na mjestima gdje se urušio, čime su povećane njegova učinkovitost i protočnost. Zbog obilnih padavina proteklog ljeta nije dolazilo do pojave smrada budući da su velike oborine ispirale sve fekalne vode kroz glavni ispust u Uljaniku.", navodi uprava Pragrandea.

Kako dalje pojašnjava uprava komunalne tvrtke, kanal Pragrande izgrađen je još u vrijeme Austro-Ugarske kao isključivo odvodni protupoplavni kanal, no kroz godine je spajanjem kanalizacije iz dijela grada od doline Pragrande pretvoren u mješoviti kanal u kojem se miješanju odvodne vode i fekalne vode.

Čišćenjem promijenjene hidrauličke karakteristike

- Za vrijeme izgradnje obalnog kolektora u Flaciusovoj ulici 2013. uređen je i obalni dio kolektora Pragrande koji je očišćen od urušavanja, prepreka i taloga čime su očigledno promijenjene hidrauličke karakteristike u, do tada, vrlo oštećenom kanalu smanjene propusnosti. Kanal je vraćen svojoj prvobitnoj funkciji i čisti se izmjenama plime i oseke kada more nadire ili se povlači iz kanala. Neugodni mirisi javljaju se za vrijeme oseke kada u glavnom ispustu kanala ostaje minimalna količina vode, a tada nošeni vjetrom dospijevaju i do središta grada, pojašnjenje je uprave Pragrandea, koja ističe da je trajno rješenje problema isključivo izgradnja modernog zatvorenog kanalizacijskog sustava za kanal Pragrande za što je projekt, u vrijednosti 54,4 milijuna kuna, prijavljen za sufinanciranje iz europskih fondova. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter