Povrtlari pretrpjeli štete, ali su većinu kupusnjača ubrali prije zahlađenja

Poljoprivrednici su pobrali veći dio povrća prije hladnoća (Milivoj MIJOŠEK)
Poljoprivrednici su pobrali veći dio povrća prije hladnoća (Milivoj MIJOŠEK)

Zbog velike hladnoće koja traje gotovo mjesec dana stradale su kupusnjače i drugo povrće, ponuda na tržnicama se smanjila, a cijene sumanuto skaču. Na pulskoj tržnici povrće je 30-ak posto skuplje nego prije Nove godine: karfiol, koji je najosjetljiviji na studen, dvostruko je skuplji! Prije Nove godine stajao je od osam do deset kuna, a sada se nudi po 14, pa i 16 kuna. Blitva, špinat i salata sa 16, odnosno 18 kuna, poskupjeli su na 26, pa i 30 kuna! Drastično je poskupio i peršin, s 12 -16, na 30 do 40 kuna. Za pet do deset kuna poskupjelo je i korjenasto povrće za juhu koje sada stoji od 25 do 30 kuna. Kupus je nešto otporniji, pa još uvijek drži pristojnu cijenu od pet kuna.

Nema robe

Unatoč studeni koja ne popušta, poljoprivrednici u južnoj Istri ipak nisu pretrpjeli štete katastrofalnih razmjera, i to prije svega zbog činjenice što su velik dio nasada kaula i kupusa pobrali, a zemlju sada pripremaju za sadnju krumpira. Dean Vitasović, koji obrađuje 12 hektara kod Šikića, kaže da je veći dio uroda kupusa, kelja i karfiola pobran, a preostala su samo još tri hektara.

- Imamo još dva hektara karfiola i hektar kupusa za ubrati, čekamo južinu. Jutros je bilo minus četiri, a bura je dodatno ofurila lišće karfiola, pa su glavice slabije zaštićene. Štete sigurno ima, ali tek treba vidjeti kolika je… Karfiol ne raste zbog hladnoće, treba čekati jugo, da krene vegetirati, kaže Vitasović, te dodaje da je i kupus bio zaleđen pet, šest dana. Kelj je najotporniji i najmanje je stradao, ali je zbog hladnoće također u fazi mirovanja.

- Uskoro, kad krenemo brati, znat ćemo i kolika je šteta, iako neće biti velika jer smo veći dio pobrali prije Nove godine, a te smo površine preorali zbog sadnje krumpira. Cijene su skočile jer na tržištu nema robe. To je problem u cijeloj Europi koju je zahvatio hladan val, objašnjava Vitasović. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter