Povezivanjem OPG-a i agroturizama do ruralnog razvoja

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Razvoj i proširenje djelatnosti poljoprivrednih gospodarstava i agroturizma: mogućnosti i izazovi, naziv je okruglog stola održanog u pazinskom odjelu studija poduzetništva Veleučilišta u Rijeci. Cilj rasprave u kojoj su sudjelovali predstavnici poljoprivrednih gospodarstava i agroturizama iz raznih krajeva Istre bio je utvrđivanje ključnih kompetencija apsolvenata za vođenje, razvoj i promociju agroturizma, vođenje održive i ekološke poljoprivrede te definiranje mogućnosti proširenja djelatnosti.

Radi se o projektu vezanom za stručni studij održivog agroturizma kroz hrvatski kvalifikacijski okvir, koji će se organizirati u Pazinu u sklopu Veleučilišta u Rijeci, pojasnila je voditeljica projekta dr. sc. Slavica Dudaš.

Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) i agroturizama, a namjera organizatora bila je da se na jednom mjestu doznaju problemi te pozitivni primjeri i rezultati rada kao OPG-ova i agroturizama. Ovo je prva od tri rasprave koja će se voditi u sklopu ovog projekta, a namjera organizatora je dobivanje informacija "iz prve ruke", kako bi se na njihovom tragu mogao razviti kvalitetan i inovativan program studija održivog agroturizma. U sklopu okruglog stola provedene su i dvije ankete, jedna po metodologiji Zavoda za zapošljavanje, a druga je razvijana u Veleučilištu u Rijeci. Iz ovih anketa, kaže Dudaš, dobit će se informacije o tomu što bi apsolventi, budući da će se u Pazinu školovati inženjeri održivog agroturizma, trebali znati, ali i znati raditi.

Tijekom rasprave razgovaralo se o problemima u proizvodnji OPG-a i drugih oblika poljoprivrednog gospodarstva, te o mogućnostima i preprekama o proširenju djelatnosti na agroturizam.

Veleučilište u Rijeci, ali i druge obrazovne institucije moraju biti povezane s OPG-ima i agroturizmima i neposredno raspolagati informacijama o njihovom funkcioniranju, da bi u konačnici mogli ponuditi kvalitetne apsolvente koji će se moći zapošljavati ili samozapošljavati. U raspravi u kojoj su sudjelovali predstavnici tridesetak predstavnika OPG-ova i agroturizama često se naglašavala potreba povezivanja. Naime, povezivanjem OPG-ova i agroturizama moći će se kvalitetnije utjecati na programe ruralnog razvoja ne samo u Istri već i drugim krajevima Hrvatske. Mnogi sudionici u raspravi ukazivali su na neodgovarajuću zakonsku regulativu. Često je bilo riječi kako je zakonodavstvo koje regulira poljoprivredu i agroturizam komplicirano. Stoga je OPG-ima i agroturizmima potrebna podrška vlasti na svim razinama od državnih do lokalnih kako bi se osobama koje se bave tim djelatnostima pojednostavilo poslovanje, kaže Dudaš. (M. RIMANIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter