Potpore školskim projektima od 15 do 25 tisuća kuna

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Ministarstvo turizma objavilo je javni poziv namijenjen srednjim strukovnim školama za promociju, jačanje kompetencija i podizanje kvalitete ljudskih potencijala. Najavljuju da će iz programa biti dostupno 400 tisuća kuna i to za stvaranja turističkih proizvoda, promociju i uvođenje IT komunikacijskih tehnologija do razvijanja regionalnih obrazovnih centara i suradnje s međunarodnim centrima izvrsnosti.

Najmanje 5 učenika

Ističu da će se bespovratne financijske potpore dodjeljivati za razvoj novih turističkih proizvoda koji će doprinijeti jačanju konkurentnosti destinacije u kojoj se škola nalazi, a koji su temeljeni na međusektorskom povezivanju, zaštiti okoliša i uvođenju novih tehnologija, zatim za projekte nastale u suradnji s drugim obrazovnim sektorima u svrhu razvoja turizma, za projekte jačanja konkurentnosti ljudskih potencijala kroz razvijanje regionalnih srednjoškolskih centara obrazovanja, trening centara, povezivanje s međunarodnim obrazovnim centrima izvrsnosti i drugo.

Projekte mogu prijaviti srednje strukovne i umjetničke škole čiji su osnivači županija ili Republika Hrvatska, a svaka škola koja se kandidira na projekt, prijavljuje tim koji se sastoji od voditelja projekta i najmanje pet učenika. Najviše će se odobravati po 15 tisuća kuna, ukoliko se prijavljuje jedna škola, odnosno 25 tisuća kuna ukoliko se prijavljuju dvije ili više partnera u projektu. Javni poziv je otvoren do 2. ožujka, a više informacija o programu i potrebnoj dokumentaciji za kandidiranje projekata nalazi se na njihovim web stranicama.

Sukladno Strategiji

- Kod odabira projekata, u obzir će se uzimati usklađenost projekta sa Strategijom razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. godine, a prioritete za dodjelu bespovratnih sredstava imat će, između ostalog, i projekti koji uključuju suradnju s institucijama i ostalim dionicima iz javnog, privatnog i civilnog sektora, zatim projekti koji su usklađeni s 11 tematskih ciljeva za korištenje EU fondova u financijskoj perspektivi 2014.-2020. te oni koji se prijavljuju kroz partnerstvo, naglašava ministar turizma Darko Lorencin.

Inače, od 2009. godine pa sve do lani Ministarstvo turizma kroz program Promocija zanimanja sveukupno izdvojilo je 1,984 milijuna kuna. Prošle je godine od 23 projekata, odabrano pet najboljih te im je uručena pohvalnica ministra turizma. Među nagrađenima bio je i projekt Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića iz Poreča "Dostupnost nas povezuje". (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter