Potpisan ugovor o dogradnji doma Domenico Pergolis

Potpisan ugovor o dogradnji Doma Domenico Pergolis-Dalibor Štaba. Mirjana Banko Filipaj, Valter Flego, Tomislav Babić i Giovanni
Potpisan ugovor o dogradnji Doma Domenico Pergolis-Dalibor Štaba. Mirjana Banko Filipaj, Valter Flego, Tomislav Babić i Giovanni

U Domu za odrasle "Domenico Pergolis" danas je, u nazočnosti župana Valtera Flega i gradonačelnika Rovinja Giovannija Sponze, između ravnateljice Doma, Mirjane Banko Filipaj i predstavnika izvođača - gospode Dalibora Štaba (Nexe, Našice) i Tomislava Babića (Elektro centar Petek, Ivanić Grad) svečano potpisan ugovor o dogradnji Doma, kojim će postojeća zgrada, a koju je prije 117. godina za potrebe svojih starijih sugrađana dao izgraditi Domenico Pergolis, dobiti više od dvije tisuće novih kvadrata. Podsjećamo, za potrebe gradnje i opreme suterena, prizemlja te prvog i drugog kata Županija istarska osigurala je 15 milijuna kuna, a identičnu je cifru iz svog proračuna pribavio i Grad Rovinj.

Po riječima direktorice Doma, Mirjane Banko Filipaj potreba za proširenjem doma otvorena je još 2011. godine kada je dio korisnika, točnije njih pedesetak iz depadanse u Zagrebačkoj ulici, moralo biti vraćen u matičnu zgradu.

-Morali smo brzo reagirati i premjestiti naše korisnike u matičnu zgradu. U toj se situaciji, a pored već uočenog manjka prostora i povelike liste čekanja jasno otvorilo pitanje nasušne potrebe proširenja Doma, objašnjava Banko Filipaj, dodajući da će novi prostori osigurati smještaj za još četrdesetak stalnih korisnika, odnosno ljudima starije dobi osigurati u sklopu dnevnog centra i prostor za dnevni boravak kojeg Rovinj do sada nije imao.  Također, dobit će se i prostor za stalne korisnike, njih dvanaest, koji boluju od Alzhemerove i drugih demencija.

Govoreći o dogradnji župan Valter Flego podsjetio je da je Županija od ukupno dvadeset i dva milijuna kuna namijenjenih za potrebe istarskih domova za starije sugrađane, čak 15 milijuna usmjerila na dogradnju rovinjskog "Domenica Pergolisa", dok je gradonačelnik Rovinja, Giovanni Sponza kazao kako rovinjska uprava i politika s odgovornošću cijeni generacije i pojedince koje su stvarali i unaprjeđivali grad, a jedan od njih bio je i Domenico Pergolis.

-Današnjim potpisivanjem ugovora, a sutra već i nadogradnjom Doma  unaprjeđujemo naš grad materijalno i nematerijalno čineći dobro potrebitima, bližnjima i zajednici, rekao je gradonačelnik Sponza.

Podsjećamo, u prostoru suterena smještaj će naći dvadeset i četvero korisnika, dok će u prizemlju biti smješteno još dvanaest stalnih i pokretnih korisnika. Prvi kat namijenjen je za 17 nepokretnih štićenika Doma, a na drugom katu za još 12 korisnika s Alzheimerovom i drugim demencijama. U sklopu dnevnog centra predviđen je prostor za dnevni boravak s mogućnošću njegovog povezivanja s prostorom nove polivalentne dvorane. Također, sobe raspolažu za zasebnom kupaonicom, a na svim odjelima nalazit će s i prostor za dnevni boravak, čajne kuhinje, sobe za osoblje i radnu terapiju. Kako se moglo čuti nova će građevina u potpunosti biti prilagođena osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću.  Početak nadogradnje "Domenica Pergolisa" najavljuje se kroz koji dan, a nova bi krilo trebalo biti izgrađeno i opremljeno do konca 2018. godine. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ) 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter