Postrojba bez mrlje i na ponos istre

Zapovjednici i predstavnici 119. brigade na prijemu u Županiji (D. ŠTIFANIĆ)
Zapovjednici i predstavnici 119. brigade na prijemu u Županiji (D. ŠTIFANIĆ)

"Ponosni smo što je 119. brigada, prvo brigada Zbora narodne garde, a potom Hrvatske vojske, od osnutka 1991. godine bila dostojna i uzorna postrojba koja je zadatke izvršila vojnički korektno bez upliva politike. Za brigadom se ne vuku nikakvi repovi, a njeni pripadnici nisu činili razbojstva i zločine", poručio je umirovljeni brigadir Branko Bošnjak, prvi zapovjednik brigade na prijemu u Puli, u zgradi Istarske županiji, u povodu 24. obljetnice osnutka postrojbe.

Istarska 119. brigada osnovana je 7. rujna 1991., kasnije se od nje odvojila 154. brigada, dok je 119. okupljala pripadnike s Puljštine, Labinštine, Rovinjštine i Buzeštine. Kroz brigadu je prošlo između 6,5 i sedam tisuća ljudi, sedmero je pripadnika poginulo, 82 ranjeno. Uglavnom je bila angažirana na Ličkom bojištu, a postrojbe su slali i na Pelješac i u Slavoniji.

Mudri i hrabri

O ratnom putu govorili su čelni ljudi brigade Bošnjak, Marijan Mužinić, Roberto Fabris, Vinko Knez, Mauro Ukušić i Josip Faraguna, a ugostili su ih županijski pročelnik Josip Zidarić i zamjenik pulskog gradonačelnika Fabrizio Radin.

- Posebno smo ponosni na to što smo '91. imali snage, mudrosti i hrabrosti s lokalnim vlastima sačuvati ovo područje od ratnih razaranja. Krajnji rezultat toga vidi se danas kada je nakon stoljeća vojske Pula u potpunosti demilitarizirana, rekao je Bošnjak.

Zapovjednici brigade prisjetili su se poginulih pripadnika, a Bošnjak je podsjetio i na preminule Alda Ritošu i Edija Svicha te Luciana Delbianca i Igora Štokovića koji su u teškom trenutku dali nemjerljiv doprinos za očuvanje mira na jugu Istre.

- Bilo je problema 1991. oko primopredaje vojnih objekata JNA, bilo je i pokušaja da se isprovociraju sukobi, pojedinačno čak i s hrvatske strane, ali uspjeli smo u suradnji s lokalnim vlastima i policijom, posebno sa specijalnom jedinicom Bak, spriječiti razaranja, rekao je brigadir Mužinić.

Obranili Plitvice

Posljednji zapovjednik Fabris, kao predsjednik Kluba 119. brigade, govorio je o organizaciji koja danas čuva sjećanje na ratni put postrojbe i njene pripadnike. Imaju više od stotinu članova iz Pule, Rovinja, Labina i Buzeta, djeluju u prostoru koji su dobili od Grada Pule, uživaju i pomoć Županije, a u Spomen-sobi koju su uredili često primaju školsku djecu.

- U vojno-redarstvenoj operaciji Oluja brigada je bila u punom sastavu s 3.200 ljudi. Bili smo prva postrojba koja je izbila na granicu s BiH te od razaranja sačuvala hrvatski biser Plitvička jezera, rekao je Fabris. U Oluji je brigadom zapovijedao Mirko Vuković, koji nije mogao prisustvovati prijemu.

Vinko Knez je podsjetio da se sljedeće godine slavi 25. godina osnutka brigade i na predstavnika Županije i Grada apelirao da im i tada izađu ususret kako bi je adekvatno proslavili i ukazali na učešće brigade u ratu. (Z. STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter