Poslovna zona Ungarija je neiskorišten kapital

Slaven Paić, Sunita Prodan Benolić i Daglas Koraca
Slaven Paić, Sunita Prodan Benolić i Daglas Koraca

Na današnjoj konferenciji za medije umaške podružnice IDS-a Daglas Koraca, Slaven Paić i Sunita Prodan Benolić su predstavili četiri konkretne mjere koje će pridonijeti razvoju gospodarstva u Umagu. Jedan od preduvjeta za odluku o pokretanju ili širenju poslovanja je, ističu, postojanje sigurnog i stabilnog poslovnog okruženja kojeg danas u Umagu nema. Drže da je, kao prvo, potrebno imati spremne zone u kojima će se investirati. Poslovna zona Ungarija istok sa svojih 17 parcela na 20 hektara površine veliki je kapital koji stoji neiskorišten, dok su njezine prednosti blizina europskog tržišta, luke Koper i priključka na autocestu te mogućnost povezivanja u klastere.

Nema infrastrukture

Međutim, nedostaje joj infrastruktura kako bi investitori mogli ulagati, otvoriti pogone i zaposliti ljude. Ovim bi se projektom, kažu, otvorilo 500-tinjak novih radnih mjesta.

- U infrastrukturu treba uložiti 16 milijuna kuna, izgradit ćemo je i omogućiti sve potrebno za dolazak ulagača. Interes investitora postoji, što dokazuje kontinuitet ulaganja u poslovne zone okolnih gradova kao što su Novigrad i Poreč, ali i u čitavoj regiji.

U poslovnoj će zoni, kaže Koraca, izgraditi poduzetnički inkubator koji će promovirati poduzetništvo i pomoći u razvoju novih poduzeća, smanjiti stopu nezaposlenosti i zadržati kvalificiranu radnu snagu. Inkubator na dvije etaže ukupne površine od tisuću četvornih metara obuhvaćat će jedan veći uredski prostor za zajedničko korištenje, šest samostalnih uredskih prostora, veću i manju konferencijsku salu, dvije fleksibilne proizvodne hale te vanjski sajamski prostor i parkiralište, a konačne će brojke ovisit o istraživanju interesa tržišta. Gradnja i opremanje iznosit će oko 10 milijuna kuna što će se financirati bespovratnim sredstvima EU. -Želimo da naši građani imaju priliku razvijati svoja znanja i vještine kao i građani mnogih drugih hrvatskih gradova koji već godinama imaju priliku koristiti ovakve usluge.

Bespovratni poticaji

Koraca se osvrnuo i na ulaganja u turističku infrastrukturu, posebice na uređenje gradskih plaža u koje će se svake godine uložiti minimalno 1,5 milijuna kuna. No, tu su i ulaganja u dodatnu ponudu poput biciklističkih staza i drugih sportskih sadržaja. Dodaje i da će se najam javnih gradskih površina ponovno vršiti od 1. svibnja do 30. rujna, a ne kao sada već od 1. travnja. U prilog turističkom razvoju ide i investicija uređenja gradske luke, s kojom će se omogućiti jedriličarima i jahtašima dolazak u sam grad.

-Poticat će se zapošljavanje i samozapošljavanje u vidu bespovratnih potpora i subvencija za novoosnovana poduzeća i obrte, pripremu i kandidiranje europskih projekata, ulaganje u standarde kvalitete, polaganja stručnih i majstorskih ispita te prekvalifikacije i doškolovanja nezaposlenih osoba. U tu će se svrhu svake godine predvidjeti stavka od 300 tisuća kuna. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter