Posljednji pozdrav partizanu, direktoru i antifašistu

(D. Š.)
(D. Š.)

Komemorativnim skupom u dupkom ispunjenoj dvorani Istra pazinskog Spomen doma sjedinjenja i slobode, Pazinština se oprostila od cijenjenog gospodarstvenika i antifašista Miljenka Benčića, preminulog u utorak 6. siječnja u 92. godini života. U ime prijatelja, suradnika i Udruge antifašista Pazinštine skupu se prvi obratio Aleksa Ladavac, podsjetivši na životni put i plodno djelo Miljenka Benčića, od njegovih partizanskih dana preko osmogodišnjeg predsjedavanja općinom Pazin pedesetih godina prošlog stoljeća, zatim utemeljenja tvornice Pazinka čiji je bio dugogodišnji direktor, pa do angažmana u antifašističkim organizacijama u posljednjim desetljećima.

Ladavac je posebno istaknuo Benčićevu ulogu u aktiviranju Saveza antifašističkih boraca Hrvatske, kome je 1990. godine prijetilo ukidanje, kao i Benčićevu cjeloživotnu posvećenost njegovanju antifašističke baštine i tradicija. Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, rekao je da Benčića pamti kao "uvjerenog multikulturalista i antifašista čvrstih stavova, i neponovljivu osobu suvremene istarske i hrvatske povijesti", te mu uputio zahvalu "na svemu čime nas je zadužio i čime nas je obogatio". Istarski župan Valter Flego rekao je za Benčića da je "živio i zalagao se za naše temeljne istarske vrijednosti", da mu je cilj bila "bolja, sretnija i razvijenija Istra", i da je ostavio neizbrisiv trag u poslijeratnom razvoju Pazina i Istre.

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić podrobnije je podsjetio na Benčićeve zasluge u gospodarskom razvoju Pazinštine i središnje Istre. U tome poseban značaj ima tvornica Pazinka, utemeljena po Benčićevim zamislima na dotad pustoj ledini kraj sela Valići 1958. godine, ubrzanim razvojem povećavajući proizvodne kapacitete i na vrhuncu poslovnog uspona 1980-tih godina zapošljavajući 1.700 radnika. Gospodarski razvoj Pazina kojeg je pokrenuo Miljenko Benčić praćen je i infrastrukturnom i stambenom izgradnjom, i brigom za mlade kadrove, i zbog svega toga, zaključio je Krulčić, "Miljenka Benčića ćemo pamtiti i kao gospodarstvenika, ali i kao čovjeka iz naroda, humanista i antifašista, čovjeka koji je spajao ljude bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku ili drugu različitost".

Na komemoraciji je pročitano i pismo europarlamentarca Ivana Jakovčića, koji se, uz izraze sućuti obitelji, prijateljima i suradnicima, prisjetio Benčića kao svog prvog direktora, uz kojeg je stjecao svoja prva ozbiljnija poslovna iskustva i puno naučio od njega, i nazvao ga "najznačajnijim akterom gospodarskog i društvenog života poslijeratne Pazinštine". Na samom kraju komemoracije Zorko Ritoša prisjetio se desetljeća provedenih u stasanju i izgradnji Pazinke negdašnje najznačajnije pazinske tvrtke, te u ime svih njenih bivših radnika uputio posljednji pozdrav njihovom negdašnjem direktoru.

Nakon komemorativnog skupa u Spomen domu priređen je ispraćaj pokojnika na pazinskom gradskom groblju, a sahrana Miljenka Benčića obavljena je poslijepodne na mjesnom groblju u Poreču. (D. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter