Poreznici u Istri utjerali 3.900 ovrha

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udar poreznika na račune građana, obrta i poduzeća, koji je pojačan prvih dana listopada kada su krenule ovrhe i zbog dugova od dvije tisuće kuna, pogodio je i Istarsku županiju. Nemali je broj istarskih pravnih i fizičkih osoba pod aktualnom prijetnjom ovrhe koju će potaknuti Porezna uprava sukladno zakonskim propisima o prisilnoj naplati dugova. Prema evidencijama Porezne uprave, na području Područnog ureda Pazin 7.700 građana, obrta i poduzeća ima dospjeli a nenaplaćeni dug u iznosu od 172 milijuna kuna bez evidentirane blokade na Fini.

Podaci pazinskog ureda Porezne uprave pokazuju da je u 2013. godini izdano ukupno 3.900 rješenja o ovrsi pljenidbom i prijenosom novčanih sredstava na iznos duga. Ukupno je dug iznosio 699 milijuna kuna. Izdana rješenja odnose se na 1.800 pravnih osoba s dospjelim dugom od 387 milijuna kuna te na 2.100 fizičkih osoba s dospjelim dugom od 312 milijuna kuna.

Velika akcija naplate malih dugova, u kojoj će se prisilno naplatiti porezna potraživanja i od dvije tisuće kuna, nije naišla na razumijevanje u javnosti. Možda je razlog nezadovoljstvu "malih dužnika" u činjenici da se mnogim višemilijunskim dužnicima ništa nije dogodilo te da brojni pojedinci s "liste srama" Porezne uprave još nisu namirili ni lipe svog dugovanja prema državi.

Prema aktualnim podacima, odvjetnica Asja Piplović iz Buja još uvijek duguje 6,7 milijuna kuna, dok poduzetnik Albino Jurman iz Bala nikako da smanji svoja 40,3 milijuna kuna duga državi. (D. GRAKALIĆ)

Ć


Podijeli: Facebook Twiter