Porezni inspektori glume kupce, zatvorili 2 štanda

Štand je zatvoren na deset dana (N. LAZAREVIĆ)
Štand je zatvoren na deset dana (N. LAZAREVIĆ)

S ruksakom na leđima šeću pulskom tržnicom. Kupuju lubenice i drugo voće te nonšalantno minuticu pričekaju račun. Ako im ga ne izdate, otkrivaju svoje pravo lice. Oni su zapravo inspektori Porezne uprave i zbog neizdavanja računa izdaju vam rješenje kojim "pečate" štand na deset dana.

Upravo je to, doduše neslužbena, priča s pulske tržnice i razlog zašto su prva dva štanda (gledano sa strane fontane) zatvorena od sredine prošloga tjedna. I njihovi vlasnici nisu, kako doznajemo, jedini koji nisu izdali račun te su zbog toga kažnjeni. Ovakva se situacija ponavlja, pričaju nam prodavači, redovito od početka sezone. Inspektori glume kupce i prodavače kažnjavaju za "greške u hodu".

- Evo, izdajem račun, no stalno sam u strahu da mi sve štima u lipu, da ne bih imala koju kunu viška ili manjka u kasi, da mi kupac ne bi pobjegao bez računa, priča nam jedna od prodavačica uz riječi kako je i ona primijetila dva "sumnjivca" koja se smucaju tržnicom.

- Jedan je od njih stajao na škalama od zgrade tržnice i stalno gledao prema meni. Pomislila sam, ili mi se nabacuje, ili gleda kako bi što ukrao, priča nam u šali jedna od prodavačica uz riječi kako su je tek poslije kolege upozorili da je riječ o inspektoru koji, eto, samo radi svoj posao.

Druga nam, pak, pojašnjava da su ponekad za neuzimanje računa krivi sami kupci koji, jednostavno, nemaju strpljenja čekati.

- Evo, ponekad mi vičemo da se vrate, da pričekaju, ali znate kako je, kada račun izlazi pomalo, a kupac je primjerice kupio dvije jabuke ili banane i ima točno, on jednostavno uzme svoje voće, pusti novac i ode. Tko je onda za to kriv? Ne znam je li koji kupac kažnjen za to što račun nije pričekao, veli nam jedna prodavačica sa štanda. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter