Porezna reforma uništit će lokalnu samoupravu

Mario Bratulić i Ivan Bubić (M. RIMANIĆ)
Mario Bratulić i Ivan Bubić (M. RIMANIĆ)

"Podržavam povećanje plaća i kupovne moći smanjenjem poreza na dohodak, ali najavljena porezna reforma je predizborni trik aktualne vlade", rekao je na konferenciji za novinare Ivan Bubić, predsjednik istarskog HDZ-a. Dodajući kao će to potaći povećanje prireza općina, gradova i županija.

Ostaje pitanje na koji će način lokalne zajednice pokriti proračunski deficit koji će dovesti u pitanje funkcioniranje jaslica, vrtića te investicije u lokalnu infrastrukturu, rekao je Bubić, naglasivši kako se proklamira decentralizacija, a na djelu je centralizacija koja će ugroziti demografiju. Hrvatske je, kaže, u stanju "bijele kuge", a zbog takve politike u Istri na 100 umrlih imao tek 83 rođena, godišnje u Zemlji nestaje grad veličine Poreča.

"Podizanje neoporezivog dijela plaće s 2,2 tisuće kuna na 2,6 tisuća kuna je samo prvi korak. Mi predlažemo povišenje na pet tisuća kuna, čime bi se ostvarili višestruki efekti. Smanjila bi se siva ekonomija, discipliniralo tržište radne snage i povećala konkurentnost", kaže Bubić. Previđeno smanjenje poreza prenijet će se, nažalost, na lokalne zajednice, zato bi trebalo naći zakonsko kompenzacijsko rješenje za pokriće deficite koji će nastati.

Za dvije i pol godine ove vlasti BDP neprekidno pada, ali HDZ i njegovi koalicijski partneri imaju tješenje, ističe Bubić i dodaje: "Nama zapravo trebaju cjelovite i konzistentne reforme gospodarskog sustava koje će definitivno i neodgodivo omogućiti velike proizvodne investicije koje mogu povećati proizvodnju i izvoz, omogućiti povrat dugova, te povećanje zaposlenosti i u konačnici standarda građana". To su, nastavo je, reforma bankarskog sustava kroz stavljanje u funkciju štednje, reforma poreznog sustava koji mora poticati gospodarske aktivnosti, upravni sustav mora skratiti procedure. Treba iskorijeniti korupciju, započeti razvijati industriju i pokrenuti privatne, ali i javne investicije. Od početka mandata ove vlasti u Istri se ništa kapitalno ne gradi, kaže Bubić i nabraja: ni bolnica, ni ipsilon, ni termoelektrana, ni Brijuni rivijera. 

Mario Bratulić, dopredsjednik istarskog HDZ-a i načelnik Općine Sveti Petra u Šumi, nazvao je najavljenu poreznu reformu eutanazijom lokalne samouprave. Stoga je pozvao sve kolege načelnike, bez obzira na stranačku pripadnost, a posebno one čije su stranke su koalicijskoj Vladi da izvrše pritiska da se od reforme odustane. Kukuriku koalicija, kaže, ne namjerava smanjiti broj jedinica lokalne samouprave, pa će ih najavljenim mjerama jednostavno uništiti, jer smanjene prihode neće biti moguće nadoknaditi, a to će uništiti općine i gradove, njihove vrtiće, škole, vatrogastvo, komunalije. Uvođenje ovakvim mjera na pola proračunske godine izazvat će totalni kolaps lokalne samouprave, kaže Bratulić, zaključivši kako takve mjere mogu donositi samo ministri bez radnog iskustva. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter