Porez na prozore zazidao fasade

Jedne prave, a druge oslikane drvene škurnice (N. O. R.)
Jedne prave, a druge oslikane drvene škurnice (N. O. R.)

Uređenje gradskih fasada, naravno, podiže nam pogled prema gore, k prozorima i krovovima na koje, uglavnom, ne gledamo dok svakodnevno prolazimo ulicama, sa svojim mislima u glavi. Međutim, jedna je obnova fasade izazvala više pažnje od drugih, a riječ je o zgradi u centru grada, u glavnoj trgovačkoj ulici Careri u čijem je prizemlju smješten restoran Calisona. Dakle, zgrada s tri kata, odnosno tri reda prozora, na bočnom zidu ima i tri lažnjaka. Na svakom katu po dva prozora, jedan funkcionalan, otvara se i zatvara, a jedan finte radi. Naoko lažni izgleda kao i pravi. Sve je tu, od kamenih erti do škurnica, no erte su prave, a škurnice tek rukom dobrog pitura iscrtane po betonskoj podlozi koja glumi staklo pa i ono iza njega.

Ovu zanimljivost, dakako, ne bih ni primijetila da nakon građevinskih radnika na skele nije došao umjetnik koji je iscrtavao drvene grilje. Sada, u vrijeme dok se u starogradskoj jezgri otvara i podiže sve što se može, a naročito ono što se ne smije, zacementirani su prozori izazvali zanimanje i pitanje zašto se nešto što postoji i ima svoju funkciju zatvorilo i kada. A riječ je o velikom broju takvih primjera u starogradskoj jezgri.

Jedan mi je starosjedilac Rovinja prepričao što je čuo od svog oca, a ovaj opet od svog - riječ je o porezu na prozore! Naime, da bi se jednom u povijesti doskočilo bogatim Rovinjcima, uveden je porez na prozore. Što više prozora, to više poreza, pa obveznici - građani, da bi uštedjeli, krenuli prozore zatvarati, zazidavati. Nije u tome Rovinj neka iznimka. Takav je porez u staroj Engleskoj bio na snazi gotovo 156 godina, sve do 1851. Vrsta je to nameta, među građanima omražena i poznata kao porez na svjetlost i zrak, koja se nije mogla izbjeći. Bogatašima se, naime, nije trebalo ući u kuću da bi se utvrdilo koliko imaju, već je bilo dovoljno po svakom prozoru obračunati porez i to u iznosu koji nitko nije mogao osporavati. Možda bi se i danas takvim porezom suzbila sva ona silna nelegalna i nakaradna okna koja se otvaraju po starogradskoj jezgri. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter