Pored Stancije Peličeti niknut će poslovno-trgovački centar

Vijećnik Flavio Gregorović, Corrado Ghiraldo i gradonačelnik Klaudio Vitasović (P. GREGOROVIĆ)
Vijećnik Flavio Gregorović, Corrado Ghiraldo i gradonačelnik Klaudio Vitasović (P. GREGOROVIĆ)

Na posljednjoj sjednici vodnjanskog Gradskog vijeća usvojen je sporazum s tvrtkom Pula-inženjering iz Galižane koja planira izgraditi poslovno-trgovački centar na području Stancije Petris koja se nalazi odmah do poznate Stancije Peličeti gdje se nalazi čvorište Istarskog ipsilona. Vlasnici te galižanske tvrtke su Ratko Buić iz Pavićini i Mojira Radonić iz Pule.

Veći pročistač za Peroj

Pored toga vijećnici su usvojili izmjene statuta Pučkog otvorenog učilišta, a gradonačelnik Klaudio Vitasović (IDS) je pojasnio kako je cilj ove mjere da se vodnjanska knjižnica preseli u prostore bivšeg Electroshopa u Trgovačku ulicu, gdje će ujedno dobiti i nove sadržaje. Dodao je da će prostor knjižnice ubuduće koristiti gradska uprava koja se nalazi u istoj zgradi. Vijećnici su donijeli odluku da se smanji udio Grada Vodnjana u Pulaprometu, s devet na jedan posto, a kako bi smanjili gradske dotacije tom poduzeću. Donijete su izmjene prostornog plana kako bi se, između ostalog, omogućila gradnja većeg pročistača u Peroju.

Vijećnici su izglasali godišnje izvješće o izvršenom proračunu za 2014. Lanjski proračun je iznosio 40 milijuna kuna, a najviše prihoda su ostvareni od pristojbi i naknada (17,2 milijun), slijede prihodi od komunalnog doprinosa i naknade (14,7milijuna). Najviše su novca potrošili na plaće djelatnika (8,5 milijuna), potom za izgradnju građevinskih objekata (6,5 milijuna). Vijećnici su prihvatili izvještaj o poslovanju gradskih tvrtki Contrada i Castelier, a vijećnik Flavio Gregorović (SDP) zatražio je da se ili pojača aktivnost u tvrtke Castelier ili razmisli o njezinoj budućnosti.

Dva puta smanjili plaće

Vitasović je rekao da je još prerano za ocjenjivati poslovanje te tvrtke koja posluje tek nekoliko mjeseci, ali da je predviđeno da će to poduzeće ubuduće raditi promocije vodnjanskih proizvoda.

Što se tiče realizacije godišnjeg proračuna Gregorović je upozorio da gradska potraživanja iznose enormnih 24 milijuna kuna što je više od polovice proračuna. Vitasović je odgovorio da je to posljedica toga što je velik broj tvrtki u stečaju ili predstečaju, a kako bi ublažili efekte gospodarske krize u dva navrata su smanjivali plaće u Gradu. "Posljednji put, 1. siječnja 2015. kada su smanjene za pet posto, te su od početka krize manje za 11 posto", naglasio je Vitasović.

Vijećniku IDS-a Morisu Ivančiču zamijenili parcelu od 91 četvornog metra za drugu parcelu iste veličine, a kako bi se mogla na njegovoj parceli izgraditi prometnica Vodnjan-jug. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter