Porečki oporbenjaci oštro osudili nedavni fizički obračun u Gradskom vijeću

Oporbenjaci: Ovaj napad odraz je stanja u društvu (E. VELAN)
Oporbenjaci: Ovaj napad odraz je stanja u društvu (E. VELAN)

Danas je šest oporbenih vijećnika sazvalo konferenciju za novinare oko nemilog događaja koji se zbio na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Poreča kada je vijećnik iz vladajuće stranke Fabrizio Picco fizički nasrnuo na oporbenog vijećnika HDZ-a Dražena Prgića. U ime gradskog SDP-a Rodoljub Kosić kazao je da je slučaj "točka na i određenih aktivnosti nasilnog ponašanja koje ne moraju biti fizičke". Osvrnuo se na nedostatak kulture dijaloga u radu gradskog vijeća.

- Cijela priča nije dostojna najviše gradske institucije i zato treba uvesti strožu kontrolu ponašanja vijećnika i predvidjeti pravovremene sankcije, kazao je.

Nezavisni vijećnik Vladimir Sladonja rekao je da je vijećnik Picco u nekoliko navrata pozivao s
govornice oporbene vijećnike na fizički obračun.

- Incident je posljedica slabog rada predsjednika gradskog vijeća koji ne kontrolira situaciju, a naročito pojedine vijećnike iz vladajuće stranke, poput Picca, koji sustavno podgrijavaju tenzije unutar vijeća. Pojedinci služe samo glasačkoj mašineriji, ulaze u vijećnicu da bi stvarali konfliktne situacije, rekao je Sladonja.

Stevo Žufić ponovio je Sladonjinu tvrdnju da je u radu gradskog vijeća već bilo poziva na fizički obračun, na što su pozivali pojedini IDS-ovi vijećnici.
- Kultura netolerancije rezultat je vladanja režima partitokracije u kojemu je gradsko vijeće izgubilo institucionalnu ulogu i postalo puka forma, odnosno mjesto gdje se guraju odluke koje su donijete na stranačkoj razini. Zato, tražim radikalne promjene. Treba vratiti dostojanstvo predstavničkom tijelu, rekao je Žufić.
Nezavisna vijećnica Dolores Gersinich ustvrdila je da je nužna nultna stopa tolerancije prema nasilju, a tu spada i verbalno nasilje.

- Događaj u vijeću odraz je stanja društva. Poreč je jedan od najnesigurnijih gradova u Hrvatskoj. U gradu je bilo pucanja i fizičkih obračuna, ali o tome gradsko vijeće nije nikad
progovorio. Zato treba proraditi na sigurnost, na borbi protiv nasilja, rekla je Gersinich. Maurizio Zennaro uvjeren je da veliki dio odgovornosti snosi predsjednik gradskog vijeća Adriano Jakus koji nije dorastao funkciji.

- Gradsko vijeće postalo je servis vladajuće stranke. Pretvoren je u kokošinjac, a u toj atmosferi nasilni verbalni nastupi pojedinih vijećnika vladajuće koalicije dali su naslućivati da će se tako nešto prije ili kasnije dogoditi, rekao je Zennaro.

Vijećnik Daniel Šaškin dodao je kako je fizički nasrtaj u vijećnici odraz stanja u društvo, preslika onoga što se događa građanima.
- Istarska županija jedna je od najnetrasparentnijih županija što je rezultat 25-godišnjeg vladanja IDS-a. Bez partijske knjižice ne možeš nigdje, zaključio je Šaškin. (E. VELAN)






 


Podijeli: Facebook Twiter