Porečka riva dobiva novu infrastrukturu i popločenje

Uklanjaju se kandelabri, vaze za cvijeće, koševi i bitve (M. MIJOŠEK)
Uklanjaju se kandelabri, vaze za cvijeće, koševi i bitve (M. MIJOŠEK)

Ovog je tjedna počelo uređenje porečke rive na potezu od carinskog gata do hotela Palazzo. Još uvijek se odvijaju pripremni radovi: uklanjaju se kandelabri, vaze za cvijeće, koševi i bitve radi oslobađanja prostora za pristup gradilištu, veli ravnatelj Lučke uprave Željko Čorak. Postavit će se nova infrastruktura: uvode se voda, struja, optički kabel, prepaid sustav za nautičare, ormarići za električnu energiju i vodu, javna rasvjeta, klupe, koševi za otpatke, dok će se palme premjestiti.

Postojeće klupe u derutnom su stanju, pa će se zamijeniti dotrajalo drvo, no kameni se nosači neće mijenjati. Izvođač radova vrijednih 489.457 kuna, odabran na javnom natječaju, je obrt Šalić. Investitori su Lučka uprava Poreč i Grad Poreč, a radovi moraju biti dovršeni do 15. ožujka ove godine. Kamen Pazin postavit će završni sloj, kao i kamene poklopnice (špicani kirmenjak) na površini od oko 600 kvadrata.

- Usporedo će se prokopati podmorje da bi se otok Sv. Nikola podmorskim kabelom povezao s kopnom. Svrha ovog projekta je početak uređenja gradske rive i pružanja usluga građanima, turistima i nautičarima koji nam dolaze u sve većem broju, objašnjava Čorak. Lučka uprava još je lani, veli, ishodovala dozvole i pripremila kompletnu dokumentaciju za ovaj projekt.

- Zbog ferija smo odlučili da radovi počnu prve šetimane u novoj godini. Kopanje na rivi počinje 11. siječnja. Trenutno se uklanjaju kandelabri i svi sadržaji da bi se oslobodio prostor za novu infrastrukturu. Dio je to financijskog plana i programa Lučke uprave, a i Grad Poreč je u svojim dugogodišnjim planovima tražio da se taj dio rive dovede u funkciju, da nije tako zakrčen i neprotočan. Naime, kompletni sadržaji sele se uz rub prometnice, uz kraj Lučke uprave, a sada je sve poslagano u cik-cak liniji po cijeloj rivi. Dosad se nije moglo dobro komunicirati: šetači su se sudarali, nije se moglo normalno šetati, objašnjava Čorak.

Napominje da se stare željezne austrougarske bitve neće micati jer su dio baštine, no postojeće se bitve sa strujom i vodom miču te se postavlja nova instalacija povezana s prepaid sustavom.

- Prepaid sustav za korištenje struje i vode postavit ćemo za potrebe jahtaša. Naime, u porečku luku uplovljavaju mega-jahte, dulje od 30 metara, samo lani bilo ih je 58, dok je u tranzitu bilo čak 2.656 jahti do 30 metara, kaže Čorak.

Iz Lučke uprave mole građane za razumijevanje budući da će se promet od 11. siječnja odvijati nešto sporije nego do sada. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter