Porečani se pridružuju LAG-u "Središnja Istra"


- Jedini smo od 20-ak gradova u Hrvatskoj koji imamo pozitivan prirodni prirast, a posljednjeg dana 2014. godine na području Grada bilo je 746 nezaposlenih što je za 13 posto manje nego lani u isto vrijeme, kazao je porečki gradonačelnik Edi Štifanić u izvješću za drugu polovicu lanjske godine.

Nezaposlenost pala na 6,9 posto

Najavio je brojne investicije u predstojećem razdoblju, primjerice izgradnju škole u Finidi, rekonstrukciju one u Žbandaju, uređenje gradske rive, plaže u Materadi i Červar Portu, nastavak obnove Zavičajnog muzeja Poreštine, izgradnju više igrališta, asfaltiranja putova i drugo. Najavio je da se u turističkom kompleksu na otoku Sv. Nikola, koji se obnavlja, prvi gosti očekuju već do konca travnja. Ipak, i dalje je na snazi stabilizacija gradskog proračuna, naglasio je gradonačelnik, a dosta se radi i na registru gradske imovine.

Na godišnjoj razini stopa nezaposlenosti za područje Grada Poreča iznosi 6,9 posto, dok u Istarskoj županiji iznosi 9,8 posto, kazao je Štifanić. Snježana Mekota (Mekotina nezavisna lista) smatra da treba pristupiti osjetljivoj, ali potrebnoj reorganizaciji odnosno novoj sistematizaciji gradske uprave. Rodoljub Kosić (Kosićeva nezavisna lista) smatra važnim zaposliti nove ljude u gradskoj upravi koje bi trebalo angažirati za programe apliciranja na vanjske izvore financiranja. Stevo Žufić (Kosićeva nezavisna lista) je pak napomenuo da su porečki mali poduzetnici u 2013. godini imali 50 milijuna kuna gubitka, dok su velike tvrtke u isto vrijeme ostvarile dobit od 160 milijuna kuna.

Nova etažna garaža za 500 vozila

Preporučio je da se, osim u Žbandaju, poduzetnički inkubatori za mlade smjeste u prostore bivšeg štaba Teritorijalne obrane i urede Narodne obrane u samom Poreču. Žufić je također zatražio da se obnovi cesta Poreč-Kaštelir-Vižinada koju je ocijenio katastrofalnom na što se javio vijećnik Dean Pauletić (IDS) kazavši da obnova dionice ceste Gedići-Kaštelir kreće uskoro. I doista, natječaj kojeg je raspisala Županijska uprava za ceste je nedavno zatvoren. Pokrenuta je izmjena detaljnog plana uređenja "Starog nogometnog igrališta" u Poreču prilikom kojeg je pročelnik za prostorno uređenje pripomenuo da je stav Grada da se na lokaciji gradi parkiralište s jednom ili dvije etaže čime bi se dobilo novih 250 ili 500 parkirnih mjesta.

Na koncu je odlučeno da se Grad Poreč i općine Poreštine pridruže Lokalnoj akcijskoj grupi "Središnja Istra". Iznimka su samo općine Kaštelir-Labinci, Vižinada i Tar koji su izrazili želju da se povežu s LAG-om sjeverne Istre budući da ih povezuje rijeka Mirna. Premda je na početku bilo u Istri planirano sedam LAG-ova Vlada RH je odbila financirati u tolikom broju. Na županijskoj su se koordinaciji gradonačelnika na kraju dogovorili da ih bude četiri (središnja, istočna, južna Istra koje su već certificirane te sjeverna). Porečki su vijećnici tako izglasali likvidaciju LAG-a Poreštine koji nije zaživio te izglasali učlanjenje u LAG "Središnja Istra". (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter