Poreč sve više sliči na destinaciju s četiri zvjezdice

Krcata najživlja ulica Poreča - Decumanus (M. MIJOŠEK)
Krcata najživlja ulica Poreča - Decumanus (M. MIJOŠEK)

Poreč je ove godine pravi rekorder po turističkom prometu te je prvi put u povijesti premašio tri milijuna noćenja i time stao uz bok hrvatskim rekorderima - Rovinju i Dubrovniku. Tu je brojku Poreč ostvario 4. listopada, a zasigurno će se ona više puta isticati idućeg tjedna kada se u tom gradu prvi puta održati godišnji skup hrvatskih turističkih djelatnika Dani hrvatskog turizma. Upravo na tom skupu Poreč će saznati i kako je prošao u ocjenjivanju komisije Hrvatske turistička zajednice (HTZ), Hrvatske gospodarske komore te Ministarstva turizma za najbolju destinaciju odmorišnog turizma u Hrvatskoj gdje su mu konkurenciju činili Rovinj, južna Istra, Otok Krk, Hvar te  Dubrovnik.

Najveće istarsko turističko gradilište

Dakle, prema podacima Turističke zajednice Poreča, ove je godine od 1. siječnja do 4. listopada ostvareno je 458.442 dolazaka i 3.000.526 noćenja, što predstavlja  povećanje od 11 posto u dolascima te devet u noćenjima.

- S optimizmom pratimo tijek još jedne vrlo uspješne turističke sezone koja će za destinaciju Poreč rezultirati rekordnom. Razloga ovako dobrim rezultatima ima više. To su prije svega dobro odrađene promotivne aktivnosti na emitivnim tržištima u suradnji sa HTZ-om, županijskom Turističkom zajednicom i našim hotelijerima te pozicioniranje kvalitetnih sadržaja koji mogu biti motiv dolaska velikog broja gosti u pred i posezoni. Poreč je, naime,  ove godine ugostio svjetsku elitu  Beach Volleyball Majora, europsko i svjetsko prvenstvo u električnom pikadu, ESDU – svjetsko prvenstvo u plesu, veteransko prvenstvo u mačevanju, europsko kadetsko prvenstvo u šahu, navodi direktor tog TZ-a Nenad Velenik.

Osim toga, za ovako značajan porast noćenja svakako su zaslužne i brojne investicije u ovom gradu koje je prošle zime predstavljao najveće istarsko turističko gradilište. U potpunosti se preuredio smještaj na otoku sveti Nikola, otvoren je novi vodeni park, ulagalo se u plaže poput Materade, a  i drugi su turistički subjekti ulagali u svoje proizvode.

Poreč je top ljetna turistička destinacija

- Poreč je top turistička destinacija ne samo po ulaganjima u hotelsku infrastrukturu koja su u 2015. godini rezultirala rekordnim brojkama zahvaljujući primjerice projektu Valamar Isabella Island Resort, već i u sve segmente zbog čega nam gosti rado dolaze, a to su plaže, hortikulturno uređenje, briga za očuvanje okoliša, uređenost biciklističkih i pješačkih staza, ali i infrastrukturna ulaganja u zabavu gostiju u destinaciji - novootvoreni Aquapark Aquacolors, ističe Velenik.

Ujedno, ne valja smetnuti s uma, navodi Velenik,  da je ove godine sezona bila idealna i što se tiče vremenskih prilika, a svakako se više gostiju odlučilo za ovaj dio Mediterana zbog  kriznih situacija na tržištima koja su nam direktni konkurenti poput Grčke, Tunisa, Turske i Egipata. Također, ove godine Poreč se uz susjedne TZ-e od Vrsara do Tar-Vabrige uključio u projekt Hrvatska 365 te odlučio surađivati klasterski što je veliki plus ne samo za Poreč, već i sve destinacije u klasteru.

Ključ je sinergija privatnog i javnog

- Sinergija privatnog i javnog sektora je definitivno ključ uspjeha turizma destinacije. Gotovo da i ne postoji veliki turistički projekt koji nije koordiniran i sufinanciran javno-privatnim partnerstvom. Zahvaljujući razumijevanju i kompetentnosti privatnog sektora, te infrastrukturnim ulaganjima privatnog i  javnog, Poreč sve više sliči na destinaciju sa četiri zvjezdice. Time kao destinacija pristupamo sa punom odgovornošću u poboljšanju uvjeta boravka gostiju u destinaciji, ali i indirektno na podizanju kvalitete življenja u Poreču. Slogan vizualnog identiteta  "Ti nas upotpunjuješ" potvrđuje upravo veliki entuzijazam i sinergiju svih involviranih u turizam da našim gostima pružimo nezaboravne trenutke u Poreču, zaključuje Velenik te dodaje da nakon vrlo uspješnog rujna očekuju i dobar listopad.

- Očekujemo odličan listopad, a većina kapaciteta će biti otvoreno do početka studenog. Krajnji rezultat je povećanje u noćenjima od 10 posto, zaključuje Velenik. (Barbara BAN, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter