Poreč obilježio Dan grada i godišnjicu oslobođenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poreč je danas obilježio dan Grada i 71. godišnjica od oslobođenja. Središnja manifestacija održana je u gradskom kazalištu gdje je održana svečana sjednica Gradskog vijeća uz nazočnost visokih uzvanika među kojima i istarski župan Valter Flego te predstavnika istarskih gradova i općina.

Prije sjednice delegacija vijećnika i predstavnika antifašističkih boraca i sudionika domovinskog rata položila je vijence na spomenik palim borcima Poreštine koji je podignut pokraj gradske palače na rivi. Na sjednici su pak uručena i najviša gradska priznanja, Povelja 30. april, koja su ove godine dodijeljena Udruzi za oživljenu povijest - Društvo prijatelja Giostre te trećem bataljunu 154. brigade Hrvatske vojske.

U svom govoru predsjednik Gradskog vijeća Adriano Jakus je podsjetio na značaj obilježavanja 71. godišnjice oslobođenja i istaknuo kako se vrijednosti antifašizma ne mogu osporavati jer su temelj na kojima je izgrađen današnji Poreč, grad izuzetnog standarda na samom hrvatskom vrhu po kvaliteti života njegovih građana. O vrijednostima Poreča, ljudskim i gospodarskim, govorio je i župan Valter Flego koji je odao priznanje Porečanima za njihov doprinos u razvoju cijele županije.

"Način na koji mi slavimo Dan oslobođenja Grada Poreča, dostojanstveno, s ponosom i zahvalnošću jednako tako pokazuje kakav je Poreč grad. Grad koji se ne srami antifašizma, Poreč prepoznaje vrijednosti koje smo dobili narodnooslobodilačkom borbom i žrtvom boraca u 2. svjetskom ratu. I naravno, ne treba se izjednačavati antifašizam i komunizam, ali to ne znači da smijemo negirati antifašizam koji je u temeljima ovoga grada" , rekao je u svom govoru gradonačelnik Edi Štifanić.

Svečana sjednica obilježena je i bogatim kulturnim programom na kojemu su sudjelovali mješoviti zborovi Joakim Rakovac i Mozaik pod ravnanjem Gorjane Gašparini , učenica porečke umjetničke škole Nola Radaković (državna prvakinja u harmonici), mladi glumci Rendy Radin i Paulo Zgrablić i pjevač Gordan Gregurović. (Elio VELAN)


(


Podijeli: Facebook Twiter