Poreč: Milanović na početku radova za sustav odvodnje

Zoran Milanović (M. MIJOŠEK)
Zoran Milanović (M. MIJOŠEK)

Predsjednik Vlade Zoran Milanović bio je u ponedjeljak u Špadićima u Poreču na početku radova na sustavu odvodnje s uređajima za pročišćivanje otpadnih voda, najvećem projektu na tom području, vrijednom više od pola milijarde kuna.

Sustav odvodnje financira Europska unija nepovratno s više od 370 milijuna kuna, što je 74 posto vrijednosti investicije. Ocijenivši kako Vlada stoji iza takvih projekata i radi na njima s jedinicama lokalne samouprave, premijer Milanović je istaknuo kako diljem Hrvatske iz tjedna u tjedan obilazi slična gradilišta gdje je, kako je rekao, "veliki novac povučen iz europskih fondova".

"U tim projektima ulažemo u nešto što se na prvi pogled ne vidi jer je pod zemljom, ali predstavlja kvalitetu života. Poreč, a sutra i druge sredine u Istri, bit će tako rame uz rame s najboljim europskim i svjetskim destinacijama", rekao je Milanović, dodajući kako Poreč "to već i jest, ali se želi ići dalje".

"Nije samo Istra u tim projektima, tu su Čakovec, Vukovar, Županja i Osijek i druge sredine u Hrvatskoj u kojima se desetci milijuna eura, kao posljedica kvalitetnog rada, povlači iz Europske unije, i to je glavni smisao i cilj našeg bivanja u Europskoj uniji", istaknuo je, dodajući kako će Vlada učiniti sve da se svakom kraju Hrvatske pomogne. S tim u vezi podsjetio je kako se u Istri, to jest u Puli upravo gradi bolnica koja je, kako je rekao "nerealizirano obećanje više političkih garnitura". "Konačno je došlo vrijeme da se i na tome radi. Voljeli bismo da već danas možemo početi s radovima na završetku zadnje dionice Istarskog ipsilona prema tunelu Učka, no zbog nekih javno-financijskih zahtjeva koje postavlja Europska komisija, još neko vrijeme to neće biti moguće. Ne obećajem nikad, ni prije tri, niti prije pet godina, niti sada ono što nije realno", poručio je premijer Milanović. Osim predsjednika Vlade, na svečanosti su danas bili ministar turizma Darko Lorencin i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je izrazio zadovoljstvo dobro pripremljenim projektom koji će Poreču i okolnim sredinama značiti podizanje kvalitete života.

"Ulaganje u komunalnu infrastrukturu i zaštitu okoliša i čuvanje resursa koje imamo je od iznimne važnosti", poručio je ministar Jakovina. Ustvrdivši kako je riječ o važnom događaju za Istru, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić rekao je kako će se tim projektom "zaštititi vodni resursi kroz poboljšavanje sustava odvodnje". Time će, dodao je, grad Poreč i okolne općine dobiti četiri nova uređaja membransko-biološke tehnologije na kojima će se otpadne vode pročišćavati do najvišeg trećeg stupnja u skladu s hrvatskim i europskim propisima. Porečki gradonačelnik Edi Štifanić istaknuo je kako Poreč neprekidno ulaže u razvoj infrastrukture jer je ona, dodao je, preduvjet razvoja. Premijer Zoran Milanović sa suradnicima posjetio je i vodeni park "Aquacolors" u Poreču, koji se svečano otvara 16. svibnja. Riječ je o stranom ulaganju vrijednom 25 milijuna eura. Investitor je tvrtka Asket, koja je u stopostotnom vlasništvu češkog Signuma. Trenutačno se dovršavaju radovi i opremaju ugostiteljski i ostali objekti za buduće posjetitelje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter