Poreč: HSU predlaže mjere za smanjenje minusa

Nino Basanić, Oreste Cossetto, Mario Ritoša, Antun Tomičić, Anđelka Prekalj i Kazimir Bažon (V. HABEREITER)
Nino Basanić, Oreste Cossetto, Mario Ritoša, Antun Tomičić, Anđelka Prekalj i Kazimir Bažon (V. HABEREITER)

- Jedino kako vidimo mogućnost pokrivanja proračunskog minusa je kroz rashode, rekao je na konferenciji za novinare porečke podružnice HSU-a predsjednik Mario Ritoša, te predstavio neke od mjera koje predlažu za pokrivanje minusa i planiranje proračuna za iduću godinu.

Presicu su održali dva dana prije sjednice gradskog vijeća na kojoj će se raspravljati o rebalansu proračuna i prijedlogu pokrivanja proračunskog minusa od šezdeset milijuna kuna.

HSU-ovci za uspostavljanje financijske discipline predlažu internu riznicu, odnosno zajedničku kasu iz koje bi se sve plaćalo. Predlažu i jedinstvenu javnu nabavu, čime bi se obuhvatilo 50 do 60 milijuna kuna javnog novca, a prema iskustvima iz drugih gradova očekuju da bi se time moglo uštedjeti od šest do deset posto proračunskih sredstava. Treća mjera je nova organizacija i sistematizacija u gradskoj upravi. To, kaže Ritoša ne podrazumijeva rezanje plaća, već bolju organizaciju i preraspodjelu poslova.

- Mislimo da sa svim poslovima koje obavlja gradonačelnik, da bi u gradskoj upravi trebao jedan koordinator koji bi bio spona između gradonačelnika i upravnih odjela, dok bi se gradonačelnik trebao baviti investicijama, kaže Ritoša. Predložio je i bolju organizaciju u odjelu društvenih i socijalnih djelatnosti, gdje bi trebalo izraditi registar socijalnih pomoći. Od ostalih mjera predlažu bolje upravljanje gradskim prostorima, te da bitno poradi na vraćanju potraživanja koja ima Grada prema dužnicima, a koja kažu, dosežu iznose od 30 milijuna kuna.

Podržavaju prijedlog gradonačelnika da se aktualni gubitak iz proračunu pokrije iz prodaje imovine, ali isključivo građevinskog zemljišta.

Ritoša je rekao kako je HSU u koaliciji s IDS-om već šest godina na vlasti i da su svjesni da se ne mogu osloboditi odgovornosti za određene poslove. Međutim, dodao je, sada je situacija drugačija nego prije, te da iako imaju samo jednog vijećnika, sada se neke odluke neće moći donositi bez njih. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter