Obilna kiša izazvala poplave u Puli

Poplava u Puli (M. ANGELINI)
Poplava u Puli (M. ANGELINI)

Jaka kiša i grmljavinsko nevrijeme koje je u subotnjim jutarnjim satima pogodilo Pulu po tko zna koji put ove godine prouzročilo je poplave diljem grada. Potopljene su gotovo sve glavne prometnice, od Bulevara do Ulice 43. istarske divizije, pa do ulica oko Arene, Croatia osiguranja i Giardina. Najviše je problema bilo oko zgrade Croatia osiguranja gdje je na prometnici u vodi dubine oko pola metra, ostalo zaglavljeno nekoliko automobila koje je izvlačila vučna služba.

Probleme su stvarali i mnogobrojni odroni i ogromno kamenje po cestama koje su povukle bujice pa je bulevar u jutarnjim satima, posebno dio kod "s krivine" bio prekriven kamenjem i blatom, a isto je bilo i na većini prometnica oko centra grada. Poplavljeni su i mnogi poslovni prostori, podrumi i prizemni stanovi, i to diljem grada.

Subotnji potop, za razliku od prošlog kada je najviše stradao dio Šijane i Velog Vrha, nevolje je donio cijelom gradu. Kako doznajemo od pulskih vatrogasaca, do 10 sati imali su 25 dojava o poplavi diljem grada, od Verude preko Stoje i Šijane. Pomoć zbog poplave uputili su i mnogi vlasnici poslovnih i privatnih prostora i podruma u Flanatičkoj, Foruma, Kapitolinskog trga, Trga kralja Tomislava, trgovačkog centra "Standa". Iz županijskog centra 112 izvijestili su da je do 6 sati u Puli palo 10 litara kiše po četvornom metru, u Pazinu i Poreču do 8 sati palo je 16, odnosno 26 litara. Podaci o količini oborina do 10 sati, kada je palo najviše kiše, do 10 sati nisu bili dostupni.

Međutim, prema dostupnim podacima nekih mjernih stanica, Pulu je do 10 sati zalilo više od 40 litara kiše po četvornom metru. Problem je, kao i obično, bio u tome što se jaka kiša sručila na grad u kratkom roku stoga odvodnja nije uspjela "progutati". Iz centra 112 napomenuli su da su sve dežurne službe izašle na teren te da je učinjeno sve što se moglo učiniti. Osim vatrogasaca i vučne službe, na terenu su bila i vozila Herculanee čiji su djelatnici pokušavali "odčepiti" šahtove i ubrzati povlačenje vode. Najviše su posla imali ispred Arene gdje je ponovno izbila kanalizacija te je čitava ulica bila prekrivena fekalijama i toaletnim papirom. Iz policije doznajemo da se tijekom grmljavinskog nevremena i poteškoća u prometu zbog nastalih poplava dogodila jedna prometna nesreća na području Fondola gdje je automobil sletio s ceste. Prema prvim podacima, nema teško ozlijeđenih. (N. SOFTIĆ, snimio M. ANGELINI)

Nevrijeme uz kišu jutros i u Zadru

Nevrijeme uz obilnu kišu i grmljavinu jutros je oko 7.30 sati zahvatilo i Zadar, gdje su zbog velikih količina oborina poplavljeni dijelovi grada te podrumi i poslovni prostori.

U Zadru su pale 53 litre kiše po četvornom metru, a zbog obilnih oborina pod vodom su se našli dijelovi centra te zadarska riva. Iz Javne vatrogasne postrojbe Zadarske županije doznaje se da se ispumpavala voda iz stambenih i skladišnih prostora u prizemljima zgrada. Vatrogasci su intervenirali i u Bibinjama te u podvožnjaku na ulazu u Biograd, gdje je zapeo autobus.

Grmljavinsko nevrijeme praćeno vrlo jakom kišom zahvatilo je danas oko podne Makarsku i cijelo Makarsko primorje.

Od jutros u 8 pa do 13 sati palo je 48 litara kiše po metru četvornom, a u samo tridesetak minuta poslije podne palo je 40 litara kiše po četvornom metru, informacija je makarskoga Gradskog centra Osejava. Zbog jake kiše i poplavljenih prizemnih i podrumskih prostorija vatrogasci su imali četrdesetak intervencija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter