Pomaka na pulskim plažama ima, ali još uvijek nedovoljno

(Danilo MEMEDOVIĆ)
(Danilo MEMEDOVIĆ)

Pomaka na pulskim plažama ima, ali još uvijek nedovoljno

Kao i svake godine tijekom sezone kupanja u moru, aktualizira se pitanje uređenja gradskih kupališta. Iako se posljednjih godina u njih ulažu sredstva, pomaci su mali, jedva vidljivi. Ipak, ne može se to reći za kupalište Valkane koje iz godine u godinu polako dobiva konture pristojnog i ugodnog kupališta. Možda ne kako bi mnogi htjeli, no bolje je nego li je bilo prije tri ili četiri godine.

Na Stoji vrijeme stalo

- Kupalište Valkane sustavno se uređuje, ne onom brzinom kojom bi htjeli jer je za cjelovito uređenje potreban značajan iznos novca, no pomaka ima, naveli su iz Grada Pule pred sezonu kupanja, ističući da je tijekom prošle godine cjelovito uređen glavni mol, a ove se godine uredilo sunčalište lijevo od mola, a planirana je i sanacija dijela između igrališta za odbojku, rekonstrukcija vodovodnog priključka te zaustavljanje erozije pokosa kupališta. Sve to uz napomenu da će se dio tih radova nastaviti nakon turističke sezone.

Za sve te navedeno Grad Pula tijekom prošle i ove godine utrošio je 688 tisuća kuna. Da pomaka ima, uvjerili smo se tijekom jučerašnjeg obilaska kupališta Valkane koje je zaista počelo sličiti na pravo gradsko kupalište - uredno pokošena trava, prazne kante za smeće, tuševi su u funkciji, odbojkaški tereni su u funkciji, pijeska ima dovoljno.

- Zadovoljni smo uređenjem. Moglo bi to bolje, no vidi se da ima pomaka. Lijepo je što nema smeća, ima hlada, možemo popiti kavicu, čak imamo dodatne sadržaje za igre na vodi, rekle su nam dvije Puljanke koje godinama dolaze na Valkane, i koje mogu usporediti kako je bilo prije, a kako je sad.

Međutim, situacija na kupalištu Stoja situacija nije bajna. Štoviše, ondje kao da je vrijeme stalo. Novost je što su ove godine bar sanitarni čvorovi čisti i tuševi rade. Ostalo je sve isto. Polupane svjetiljke, građevinska mreža na ulazu na veliku terasu na kojoj i dalje stoji natpis o opasnosti od rušenja i zabrani prilaza.

- Kupalište je zapušteno. Šteta jer uopće nije loše, blizu je grada i nekad je bilo lijepo. Sada je to ruševina koju su svi zaboravili, rekle su nam ondje dvije gospođe koje smo zatekli pod hladom bora.

Vele da su barem zahodi čisti, a jedina prednost je što postoje tuševi. I ove godine se ne naplaćuje ulaz, tek za one koji žele u kupalište ući s automobilom. Nezadovoljan uređenjem i stanjem na kupalištu je i Vladimir Načinović, vlasnik kuće na samom ulazu u kupalište koji kaže da puno toga "ne štima", no da mu je jasno da pomaka neće biti dok netko ne uloži novce.

Mornar na čekanju

Kao na Valkanama, nešto bolja situacija je Mornaru, gradskom kupalištu na kojem se kupaju uglavnom pulska djeca, odnosno kupalište se koristi kao svojevrsni bazen gdje se održavaju škole plivanja, vaterpolo treninzi. Ondje se ove godine trebalo uložiti 142 tisuće kuna, a to uključuje novi sanitarni čvor i priprema se rekonstrukcija obalnog zida i sunčališta te postavljanje javne rasvjete, međutim, zbog uređenja Hidrobaze, sveukupno ulaganje od gotovo milijun kuna koliko je predviđeno, pričekat će naredno razdoblje. Sveukupno, u zadnje tri godine Grad Pula je za uređenje i održavanje plaža koje su pod gradskom nadležnošću, uložio oko 4,5 milijuna kuna. (Nera SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter