Poljoprivredi i ribarima na raspolaganju 18 mil. kn

Kredit i ribarima za kreditiranje njihovih aktivnosti (Silvano JEŽINA)
Kredit i ribarima za kreditiranje njihovih aktivnosti (Silvano JEŽINA)

Fond za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre u ovoj godini stavlja na raspolaganje18 milijuna kuna istarskim poljoprivrednicima i ribarima za kreditiranje njihovih aktivnosti. Zahtjev mogu predati fizičke i pravne osobe koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, bilo kao osnovnom ili dodatnom djelatnošću, preradom i doradom poljoprivrednih proizvoda, lovnim gospodarstvom, lovnim turizmom, agroturizmom, turizmom na poljoprivrednom gospodarstvu, ribarstvom, obrtništvom i drugim djelatnostima u funkciji razvoja poljoprivrede i ruralnog prostora.

Kako doznajemo od voditelja Fonda Mladena Milohanića, javni poziv bi trebao biti objavljen tijekom ovog mjeseca, a potencijalni korisnici strogo namjenskih kredita mogu se javiti do kraja godine.

- Minimalni iznos je 40 tisuća kuna, dok maksimalni nije određen. Sjednice Upravnog odbora Fonda održavaju se svaka dva ili tri mjeseca, pa je to i najduži rok za donošenje odluke o odobrenju kredita, veli Milohanić.

Otplata od jedne do deset godina

Fiksna kamatna stopa iznosi četiri posto, obrada kreditnog zahtjeva je besplatna, a poček ovisi o namjeni i može trajati od pola (za nabavku osnovnog stada i remonta jata u farmi nesilica) do pet godina (za podizanje maslinika). Od jedne do deset godina kreće se period otplate dobivenih sredstava, što također ovisi o namjeni kredita. Dodatna pogodnost za podnositelje zahtjeva proizlazi iz činjenice da je Fond potpisao sporazum o dugoročnoj suradnji s HAMAG-om (Hrvatska agencija za malo poduzetništvo) za garantiranje povrata kredita u iznosu od 70 posto njegove ukupne vrijednosti.

Među mogućim namjenama kredita su nabavka osnovnog stada (rasplodna grla krupne i sitne stok, napučene pčelinje košnice, nojevi, činčile i drugo), remont jata u farmi nesilica, helicikultura (uzgoj puževa), podizanje maslinika, vinograda i voćnjaka, kupnja poljoprivrednog zemljišta, programi za unapređenje i razvoj lovstva, nabavka poljoprivredne mehanizacije i opreme, kupnja ili izgradnja i opremanje poslovnog prostora za proizvodnju ili preradu i doradu poljoprivrednih proizvoda u sklopu OPG-a, obrta, d.o.o.-a i zadruga te poboljšanje uvjeta za razvoj dopunskih djelatnosti u agroturizmu, lovnom i ruralnom turizmu obiteljskih gospodarstava koja već imaju razvijenu poljoprivrednu proizvodnju i upisana su u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava.

Moguće je dobiti i obrtna sredstva u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, preradi i doradi poljoprivrednih proizvoda, inicijalna sredstva za zatvaranje financijske konstrukcije projekata za veće investicije (uključujući one popraćene EU fondovima) te sredstva za obrtničke djelatnosti neophodne kao podrška primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, preradi i doradi proizvoda (poput proizvodnje i održavanja opreme i mehanizacije te adaptacije obrtničkih prostora).

Fond kreditira i razvojne programe u funkciji agroturizma, lovnog turizma i drugih pratećih djelatnosti za ruralnu Istru te u ribarstvu (za opremu, marikulturu i preradbene kapacitete).

Rok šest mjeseci od sklapanja ugovora

Za kredite do 200 tisuća kuna potencijalni korisnik treba dostaviti program s tehnološkim opisom i troškovnikom, za one do 400 tisuća skraćeni poslovni plan, a za iznad 400 tisuća investicijski elaborat s analizom dosadašnjeg i projekcijom budućeg poslovanja. Rok za korištenje dobivenih sredstava je šest mjeseci od dana sklapanja ugovora, no u iznimnim je uvjetima, kad to investicija iziskuje, moguće odobrenje odgode. U slučajevima u kojima se utvrdi nenamjensko trošenje odobrenih sredstava ugovor se raskida, povrat uključuje dospjelu kamatu na glavnicu i zatezne kamate, a predviđena je prisilna naplata. 

Fond za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre je osnovan odlukom Skupštine Istarske županije 24. ožujka 1995. godine "s osnovnim ciljem pribavljanja povoljnih financijskih sredstava za potrebe dugoročnog financiranja (kreditiranja) agrara kao strategijske gospodarske grane Istarske županije i Republike Hrvatske". Svrha njegovog osnivanja je uspostavljanje djelotvornog sustava financijske pomoći radi zaustavljanja negativnih trendova u svim segmentima primarne poljoprivredne proizvodnje te stavljanja u funkciju proizvodnje hrane svih raspoloživih resursa, posebno poljoprivrednog zemljišta.

Namjenska sredstva uplaćuju Županija, istarski gradovi i općine, Lovački savez Istarske županije. Tu su i prihodi od prodaje i zakupa poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, a od 2001. do 2004 je sudjelovalo i Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva. Dosad je odobreno 1.026 kredita, ukupno vrijednih 162 milijuna kuna, čemu valja pribrojiti više od sto milijuna koje su osigurali sami korisnici kredita.

Milohanić je kazao da je otplaćeno 614, prisilno otplaćen 71 kredit, dok je ostatak u tijeku. Što se tiče problema s vraćanjem kredita, objasnio je da se uzimajući u obzir ukupno plasirana sredstva ne radi o zabrinjavajućim iznosima. Trenutno je na prisilnoj naplati 34 predmeta. Nakon što se iscrpe sve mogućnosti dodatnog počeka, te reprogramiranja kreditnih obveza, Fond takve slučajeve rješava aktiviranjem elemenata osiguranja - jamaca, sudužnika i hipoteka, zaključio je Milohanić.

Zahtjeve za kreditiranje treba dostaviti Stručnoj službi Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre, na adresu: Šetalište Pazinske gimnazije 1, Pazin. Obrazac, kao i pravilnik o korištenju sredstava Fonda, moguće je naći na službenim Internet stranicama Istarske županije (www.istra-istria.hr). Potrebna dokumentacija uključuje dokaze o statusu (fizička ili pravna osoba), namjeni kredita i raspoloživim elementima osiguranja.  (Kristina FLEGAR, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter