Poljanac je najbolji kravlji sir u Hrvatskoj

Zriona sireva u sirani Orbanić u Kašćerganima
Zriona sireva u sirani Orbanić u Kašćerganima

Na nedavno održanom drugom Hrvatskom festivalu tradicijskih sireva SirCroFest kojeg je u Zagrebu organizirao Savez malih sirara Hrvatske, tvrdi kravlji sir Poljanac iz sirane Orbanić u Kašćerganima kraj Pazina osvojio je naslov šampiona odnosno najboljeg hrvatskog tradicijskog kravljeg sira u ovoj godini. Na ocjenjivanju provedenom u sklopu ove manifestacije, Poljanac je bio jedini sir koji je dobio maksimalnih dvadeset bodova i izazvao nepodijeljeno oduševljenje kako članova stručnog žirija, tako i posjetitelja na ovom dvodnevnom festivalu.

U konkurenciji je bilo ukupno 37 kravljih sireva i skuta, a osim šampionske titule za sir Poljanac, sirana Orbanić osvojila je još i zlatnu diplomu za svoju kravlju skutu, te brončanu diplomu za domaći kravlji sir. Drugi istarski predstavnik na ovom festivalu bio je Alen Peršić iz Medulina, koji je nagrađen zlatnom diplomom za kravlju skutu, srebrnom diplomom za polutvrdi kravlji sir, te priznanjem za tvrdi kravlji sir. Savez malih sirara Hrvatske SirCro, organizator ove manifestacije, inače u svom sastavu ima 19 udruga iz cijele zemlje, među kojima su i tri iz Istre.

- Ovo je veliko priznanje za naš trud, pogotovo stoga jer su u žiriju odreda najugledniji hrvatski stručnjaci za proizvodnju i kvalitetu sira. Ponosni smo što je ovim priznanjem vrednovan i naš način rada, budući da je na našem imanju objedinjena kompletna mljekarska proizvodnja, od njiva na kojima uzgajamo hranu za naše krave, preko naših 60 krava, do mljekare i sirane u kojima sireve i druge  mliječne proizvode proizvodimo na tradicijski odnosno potpuno prirodan način", rekao nam je vrativši se iz Zagreba sa SirCroFesta Silvano Orbanić, već desetljećima poznati istarski uzgajivač krava i proizvođač mlijeka, i dugogodišnji predsjednik udruge istarskih proizvođača kravljeg mlijeka Mlikarica.

Iako s proizvodnjom sira eksperimentira već dvadesetak godina (tada je dobio i prve nagrade za svoje sireve dok su se sirevi još ocjenjivali na Vinistri), sirana je na imanju obitelji Orbanić proradila prije tri godine, kad je postalo izvjesno da kriza s otkupnim cijenama mlijeka za velike mljekare neće posustati te da se stočarima više isplati proizvoditi vlastiti sir nego prodavati mlijeko na veliko. Zajedno sa sestrama Laurom Orbanić Kazalac i Kristinom Orbanić Škrinjar, koje su mu glavne suradnice u neposrednoj proizvodnji ali i u osmišljavanju proizvoda, Silvano Orbanić u obiteljskoj mljekari dnevno proizvodi oko 800 litara mlijeka od 60 krava u vlastitoj štali, od čega se dio proda kao svježe mlijeko, a petstotinjak litara dnevno prerađuje se u osam osnovnih proizvoda: tvrdi sir Poljanac, domaći kravlji sir, skuta, svježi sir, jogurt, te ljeti još i mozzarella. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter