Pola stoljeća uspješnog rada pulske Lige protiv raka


Pulski gradonačelnik Boris Miletić i istarski župan Valter Flego u prostorijama pulske Komunalne palače primili su članice pulske Lige protiv raka na čelu s predsjednicom Danicom Kuzmanović. Čestitke na 50. obljetnici uspješnog rada i djelovanja te zahvalu na svemu što čine za teško oboljele na početku današnjeg prijema predstavnicama Lige uputio je gradonačelnik.

Nemjerljiv i nadaleko poznat trud

- Trud članova Lige nemjerljiv je i daleko prepoznat, istaknuo je gradonačelnik nadodavši da je Liga, kao jedna od najstarijih udruga na ovim prostorima, učinila ogroman doprinos i uložila velike napore u podizanju razine svijesti, prevencije i rehabilitacije građana Pule i Istre.

Pohvalu svim članovima i volonterima Lige na neizmjernoj i neiscrpnoj inicijativi u borbi protiv raka uputio je i istarski župan koji je konstatirao kako je visoki standard koji je pulska Liga postavila i provodi prepoznala cijela Hrvatska.

- Istra slovi za županiju koja provodi najviše konkretnih programa koji se tiču zdravlja naših sugrađana, a brojni među njima upravo su proizašli od strane Lige protiv raka, naglasio je Flego.

Liga protiv raka Pula humanitarna je udruga koja se bavi aktivnostima vezanim za prevenciju malignih bolesti i rehabilitacijom oboljelih.

- Tijekom godina Liga je razvila psihološko savjetovalište za onkološke bolesnike i njihove obitelji, provela je niz aktivnosti, javnozdravstvenih akcija i predavanja vezanih za prevenciju i rehabilitaciju, navela je Danica Kuzmanović, nadodavši kako od 2005. godine Liga intenzivno radi na podizanju kvalitete palijativne skrbi te na unaprjeđenju posudionice pomagala.

Julijana Marković Franinović, neurologinja i potpredsjednica Lige, podsjetila je da je jedno od velikih postignuća Lige osnivanje volonterskog palijativnog tima koji je postao profesionalni tim pri Istarskim domovima zdravlja. Sljedeći korak projekta palijativne skrbi je izgradnja hospicija, dodala je, a on se dešava zahvaljujući dobroj suradnji i sinergiji Grada, Županije i Porečko-pulske nadbiskupije.

Bez kaputa za 50. rođendan

Od budućih aktivnosti članica Lige Irena Grahovac ovom je prigodom izdvojila nadolazeći humanitarni koncert "Bez kaputa" u Istarskom narodnom kazalištu, kojim će se u travnju obilježiti 50. godina djelovanja Lige proti raka. Članice su izdvojile i razne preventivne aktivnosti, a prva među njima je Dan u plavom koji se obilježava u ožujku. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter