Pola stoljeća pulskog restorana Markat

Svečano ispred Markata
Svečano ispred Markata

Svoj okrugli, 50. rođendan, proslavio je pulski restoran Markat, popularni Platak ili Sljeme kako ga mnogi još uvijek zovu, kako i priliči ovakvoj značajnoj obljetnici - veselo i uz puno, puno uzvanika. Naime, povodom rođendana organiziran je Dan otvorenih vrata restorana pored pulske tržnice, a vlasnik Slavko Cukon odlučio je počastiti sve koji dođu na proslavu važne obljetnice. Goste su, pred restoranom, harmonikom, roženicom i kantom zabavljali poznati istarski kantaduri.

Dugogodišnji gosti

- Za 50. rođendan odlučili smo sve goste, građane, ali i putnike namjernike počastiti marendom ili ručkom. Pripremili smo im razne maneštre, njoke i fuže sa šugom, švedski stol s raznim jelima, od pršuta, preko više vrsta pečenog mesa, pa sve do pečene ili pohane ribe, a vrijedne djelatnice pobrinule su se i za više vrsta kolača, naveo nam je Cukon i dodao da će hrane biti sve dok ima i gostiju.

Već u 11 sati restoran je bio dupkom pun, a ljudi vidno zadovoljni i siti. Neki, kako su nam rekli, uopće nisu znali za proslavu pa su se ugodno iznenadili kada im obrok nije naplaćen. Najviše je bilo starijih i dugogodišnjih gostiju ali bilo je i nonica i nonića koji su na ručak došli s unucima, kako bi im pokazali gdje su oni jeli kada su bili mladi.

- Od 1969. godine dolazim jesti ovdje. Ja sam iz Sutivanca ali  te sam se godine preselila u Pulu, gdje sam radila u skladištu voća i povrća koji je bio na tržnici, preko puta restorana. Svaki dan smo kuharima nosili svježe voće i povrće za pripremanje hrane, pa smo tu uvijek i jeli. Kada sam otišla u mirovinu navika je ostala pa i danas volim doći, najviše na fažol, navela nam je Ana Juran. Na pitanje kakva je hrane rekla je da je kao i uvijek "odlična".

Domaća hrana

Inače, restoran Markat ove godina slavi 50. godišnjicu samoposlužnog restorana i 23 godine posluživanje studentske prehrane. No, sam objekt ima puno dužu tradiciju budući da je još u vrijeme Austrije ovdje bio restoran, veli njegov sadašnji direktor Cukon koji je i sam u restoran došao raditi prije 30-ak godina, najprije kao šef smjene, zatim kao šef kuhinje, pa sale, da bi na kraju postao i njegov vlasnik.

Danas ovdje, kako doznajemo, najviše jedu studenti te penzioneri samci, poneki turist, a prezaposlene domaćice znaju doći uzeti ručak za obitelj kod kuće. Restoran dnevno nudi između 30 i 40 vrsta toplih jela, zatim salate, juhe, deserte, a najviše se, kako doznajemo, jedu maneštre i razna pašta. U restoranu radi 20 zaposlenih od koji su mnogi dugogodišnji radnici. (B. PETROVIĆ; snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter